Латвія оцінила збитки від радянської окупації на €185 млрд.

Спеціально створена латвійська комісія підрахувала шкоду завдану країні внаслідок конфіскацій майна, демографічних втрат, негативного впливу на навколишнє середовище тощо – повідомила інформаційна аґенція Delfi.

 

 

Суму збитків озвучила представниця комісії Рута Паздере на презентації книг «Латвійська промисловість до і після відновлення незалежності», «Колоніальна політика радянської імперії і колонізація Латвії в 1940-1990 рр.» та «Збитки, заподіяні Радянським Союзом Балтії».

 

Депутат Європейського парламенту Інесе Вайдере, виступаючи на презентації, зазначила, що у Латвії «немає майбутнього без вивчення минулого», і назвала обидва режими – і нацистський, і радянський – «однаково злочинними».

 

Міністр юстиції Латвії Дзінтарс Расначс, котрий також був присутнім на презентації, зазначив, що всім країнам Балтії необхідно розробити точну методологію підрахунків зазнаних економічних втрат. При цьому він зазначив, що підрахунок слід вести без поспіху і врахувати при цьому досвід інших країн.

 

Комісія, яка займається розрахунком збитків, завданих Латвії СРСР, була створена ще 11 років тому. У 2009 році комісія була позбавлена ​​фінансування і припинила роботу до 2014 року.

 

Комісія розробила стратегічний план, який містить 40 напрямів діяльності, розділених на кілька великих блоків. Це збитки, завдані в роки окупації економіці Латвії, демографічні втрати – підрахунок числа людей, котрих було депортовано до Росії або котрі були змушені емігрувати. Також аналізується вплив окупації на культуру, релігію і природу Латвії, розраховуються втрати, які Латвії заподіяли радянські військові бази.

18.04.2016