Йдеться про телеведучого каналу ZDF Яна Бьомермана (Jan Böhmermann), який прочитав в ефірі сатиричний вірш про президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердоґана.

 

                                 Ян Бьомерман

 

Як заявила в п'ятницю, 15 квітня, на прес-конференції в Берліні бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель, «уряд надасть повноваження» на розслідування законності дій Бьомермана, повідомило радіо Deutsche Welle. Водночас вона зауважила: «У Німеччині як правовій державі останнє слово має юстиція, а не уряд».

 

Раніше Анкара зажадала кримінального переслідування німецького телеведучого, звинувативши його в образі президента Туреччини.

 

Скетч Яна Бьомермана в рамках програми extra3 вийшов на Другому каналі німецького телебачення ZDF 31 березня. Через два дні програма була видалена з медіатеки каналу. За даними німецької влади, близько 20 осіб звернулися в правоохоронні органи ФРН з проханням притягнути Бьомермана до судової відповідальності за «образу держорганів та офіційних представників іноземної держави». 6 квітня стало відомо, що прокуратура міста Майнца почала попереднє розслідування щодо Бьомермана. 

15.04.2016