Пропозиція Вольфґанґа Шойбле (Wolfgang Schäuble) складається з десяти пунктів – повідомило радіо Deutsche Welle.

 

 

По-перше, Шойбле вимагає від Панами вступити в міжнародний податковий обмін інформацією, щоб оперативно ідентифікувати власників фіктивних фірм. По-друге, уніфікувати міжнародні «чорні списки» податкових оаз, а їхній контроль доручити одній організації, наприклад, Організації економічної співпраці й розвитку (OECD).

 

По-третє, з 2017 року всі країни світу повинні встановити єдиний стандарт автоматичного обміну інформацією (на даний момент цю ініціативу підтримує 100 держав). По-четверте, автоматичний інфообмін необхідно забезпечити наглядовим механізмом і штрафними санкціями для тих, хто відмовиться співпрацювати.

 

По-п'яте, Шойбле виступає за створення реєстру власників-вигодоотримувачів для підвищення прозорості бізнес-структур (в ЄУ запровадити такий реєстр планується з 2017 року). По-шосте, «реєстри прозорості» на національних рівнях слід пов'язати в світову мережу, щоб до них мали доступ не тільки податкові відомства, але також НУО та журналісти.

 

По-сьоме, ті, хто пропонує бізнес-моделі зі скорочення податків, будуть зобов'язані повідомляти про них в податкові відомства. По-восьме, слід запровадити жорсткіші санкції проти компаній-порушників. По-дев'яте, термін давності у справах про ухилення від податків слід обмежити. По-десяте, безпосередньо в Німеччині Шойбле пропонує посилити боротьбу з відмиванням грошей.

11.04.2016