Екс-міністра Лівану засудили до 13 років в'язниці за тероризм.

Таким був вирок військового суду Лівану для колишнього міністра інформації Мішеля Самахи. Суд визнав його причетним до планування терористичних атак – повідомило радіо BBC.

 

 

Самаха, котрий, як вважається, підтримує тісні зв'язки з президентом Сирії Башаром Асадом, був затриманий в серпні 2012 року. Йому висунули звинувачення в контрабанді вибуховими речовинами з Сирії, а також в плануванні терактів і замахів на політичних та релігійних діячів Лівану. На думку сторони звинувачення, метою атак була дестабілізація ситуації в країні.

 

Мішель Самаха – 67-літній ліванський політик з християнської партії фалангістів. За  віросповіданням він греко-католик.  Самаха є громадянином Лівану і Канади. Загалом він, як і багато ліванських політиків, має складну політичну біографію і зв'язки з різними іноземними розвідками. Самаха, зокрема, не приховував, що був радником сирійського диктатора Башара Асада. 2002 року він приєднався до просирійського політичного табору і залишався в ньому аж до свого арешту в серпні 2012 року.

 

Після арешту Самаха на допитах визнав свою причетність до транспортування вибухівки. Водночас решту закидів на свою адресу він відкидав, стверджуючи, що  чесно служив своїй країні і головною його турботою була безпеку ліванського народу.

 

Судовий процес проходив на тлі загострення протистояння в парламенті між противниками і прихильниками політики Башара Асада.

 

Варто зазначити, що на першому процесі два роки тому Самаху засудили лише до 4,5 років в'язниці, а незабаром його відпустили під заставу. Це рішення викликало різку критику на адресу влади Лівану з боку противників сирійського режиму, в Бейруті пройшли акції протесту.

08.04.2016