Доповідачі ПАРЄ констатують неможливість проведення виборів на Донбасі.

Доповідачі ПАРЄ Марілуіза Бек (Німеччина) і Крістина Зеленкова (Чехія), завершуючи чотириденний моніторинговий візит до України, висловили стурбованість черговим погіршенням ситуації з дотриманням безпеки вздовж лінії розмежування на Донбасі.

 

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті ПАРЄ.

 

Через проблеми з безпекою спостерігачі не змогли відвідати райони Донбасу, непідконтрольні центральній владі. "Якщо двоє з нас не змогли отримати змогу безпечно пересуватися на окупованих територіях протягом дня або двох, то як можна проводити вільні і справедливі вибори в цьому регіоні найближчим часом?" – зазначають Бек і Зеленкова.

 

"Після незаконної анексії Криму повзуча гібридна анексія окупованих районів донбаського регіону є неприйнятною з погляду міжнародного права", – наголошують спостерігачі.

 

Попри це, Марілуіза Бек і Крістина Зеленкова після відвідин Києва, Дніпропетровська та Маріуполя висновують, що в Україні є дуже активним громадянське суспільство, зокрема на локальному рівні. "Народ України заслуговує постійної підтримки в Європі. Відмова від цього була б доказом моральної корупції. Упертість, рішучість і енергія місцевих мешканців переконали нас у тому, що ця підтримка не буде марною", – зазначають посланці ПАРЄ.

 

Бек і Зеленкова вважають обов'язком уряду справдити очікування суспільства – впровадити рішучі реформи, побороти корупцію.

 

08.04.2016