Облрада порушила питання про "спеціальну самоврядну адміністративну територію" Закарпаття.

Закарпатська обласна рада схвалила звернення до президента, прем'єр-міністра та голови Верховної Ради, в якому порушує питання про "спеціальну самоврядну адміністративну територію Закарпаття".

 

У своїй відозві облрада апелює до результатів референдуму, котрий проходив у області водночас із плебісцитом на підтримку Акту проголошення Незалежності України 1 грудня 1991 року: тоді 78,6% виборців висловилися за проголошення Закарпатської області спеціальною самоврядною територією як суб’єкта в складі незалежної України.

 

Наразі остаточного тексту в офіційних джерелах не опубліковано. Проект звернення, розміщений на сторінці Закарпатської обласної ради, відрізняється від тексту, що його поширили місцеві мас-медіа. Але в обидвох редакціях є нагадування про те, що 24 січня 1992 року Закарпатська обласна рада схвалила заклик до Верховної Ради щодо внесення змін до Конституції, в якому пропонувала доповнити одну зі статей словами: "В Україні є спеціальна самоврядна адміністративна територія Закарпаття", а іншу статтю згадкою, що "спеціальна самоврядна адміністративна територія Закарпаття є складовою частиною України і самостійно вирішує питання, віднесені до її відання".

 

"Закарпатська обласна рада просить невідкладно внести зміни до Конституції України та законів України з метою відходу від централізованої моделі управління, забезпечення спроможності та широких повноважень місцевого самоврядування, побудови ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізації у повній мірі положень Європейської хартії місцевого самоврядування, принципів субсидіарності, повсюдності, фінансової та матеріальної самодостатності місцевого самоврядування", – ідеться у проекті, опублікованому на сайті облради.

 

Натомість видання uzhgorod.net.ua публікує текст, який є категоричнішим за первісний варіант. У ньому облрада вимагає вже не декларативних змін, а чітко посилається саме на пропозицію 1992 року: "Депутати Закарпатської обласної ради VІІ скликання уже в 2016 році знову звертаються до центральних органів влади з вимогою нарешті виконати рішення представницького органу закарпатської громади від 24 січня 1992 р., внісши відповідні зміни до Основного закону України та вжити негайних заходів з передачі відповідних повноважень щодо від центральних органів виконавчої влади до сфери місцевого управління".

"Остання можливість врятувати ситуацію в Україні – негайно надати реальну, а не декларативну, повну фінансову та адміністративну незалежність органам місцевого самоврядування", – ідеться у відозві.

 

Народний депутат обласної ради від "Батьківщини" Андрій Шекета заявив, що не вбачає в цьому рішенні сепаратизму. "Цей документ – декларативний. Тобто він ні на що не впливає. Ним хотілося нагадати владі, що треба ділитися повноваженнями з місцевими органами. Бо ми знаємо, що є проблеми, наприклад, з лісом – все вирішують у Києві, з податковою – все у Львові, залізниця розташована у Закарпатті, а керує Львів. Цей документ суто теоретичний, який показує, що було бажання і тоді, і зараз мати більше повноважень місцевим органам, але, звичайно, у складі України. Тож великого сепаратизму у цьому я не вбачаю", – сказав Шекета у коментарі Depo. Закарпаття. Депутат також закликав дочекатися остаточного тексту, "бо їх було кілька".

 

Депутат із президентської "Солідарності" Денис Ман теж не вважає рішення сепаратизмом. Він додав, що текст відозви, що його опублікували низка мас-медіа, не є правдивим. "Текст звернення питання сепаратизму не стосується в жодному разі. Депутати наголосили на необхiдностi провести реальну децентралiзацiю, й сьогоднi ми ще раз закцентували на цьому увагу... Як патрiот держави та й у час, коли у нас вiйна, заявляю – сепаратизму бути не може", – зазначив Ман.

 

У прес-службі Закарпатської облради виданню Depo.Закарпаття повідомили, що ініціатором звернення був депутат "Опозиційного блоку" Олександр Ледида.

"В умовах децентралізації, яка була заявлена, 16 найпотужніших підприємств, на яких працює близько 15 тисяч осіб, які платять податки на різні рівні, близько півмільярда гривень переведені у Львівську область. Сьогодні в кожній області з держбюджету виділені мільярди на будівництво доріг, в Закарпатській – нуль. Не кажучи вже про те, що прикордонне Закарпаття досі не включили в митний експеримент, де передбачено надпланові надходження платежів направляти на розбудову доріг регіону. І таких багато прикладів. Поки заяви вищого керівництва держави, на жаль, розходяться з реальними ділами, а з області намагаються зробити таку собі безправну сільську раду", – такий коментар Ледиди поширювала серед ЗМІ прес-служба "регіонала".

 

06.04.2016