Селяни шукають допомоги у реставрації 500-літнього храму, від якого відмовилась держава.

У селі Черче у Рогатинському районі Івано-Франківської області розташована дерев’яна церква Святої Параскеви П’ятниці, що, на думку науковців, має близько пів тисячі років. Проте держава не опікується нею, а сільська рада ніколи не матиме величезних коштів, потрібних на реставрацію святині. Тож селяни просять допомоги у небайдужих людей, пише Галицький кореспондент.

 

Офіційно храму Святої Параскеви не існує, адже в усіх документах він має назву Церква Святого Василія Великого, проте селяни називають церкву по-своєму і кажуть, що вона була перенесена в село 300 років тому з монастиря Святої Параскеви, що був неподалік.

 

У багатьох джерелах роком заснування дерев’яної церкви Параскеви П’ятниці вказують 1733-ій – ця дата вирізьблена на одвірку церкви. Та, за словами істориків, дата вказує на рік перенесення церкви, а сама споруда на 200 років старша.

 

У 1920-х роках, ще за Польщі, буря зруйнувала дерев’яний дах, окрасою якого були характерні заломи. Замість нього зробили простіше дерев’яне перекриття, а у 1970-му році дах із заломами відновили у первісному вигляді. Кілька десятиліть за часів СРСР у церкві діяв музей побуту та народного мистецтва.

 

Родзинкою церкви є унікальний іконостас 18 ст., розповіла працівник музейного комплексу Рогатина Мар’яна Пушкар.

 

«Він порівняно дуже добре зберігся до наших часів. Переважно іконостаси такого віку вже понищені або перемальовані, а цей зберігся у первісному стані, щоправда, там бракує двох бічних намісних ікон. Іконостас рідкісний, бо там, де традиційно була ікона Богоматері Знамення, тут Господь Сааоф, а крім того, немає традиційного розп’яття над іконостасом», – каже вона.

 

Іконотас зголосились відреставрувати фахівці Львівської філії Науково-дослідного реставраційного центру України, але для цього потрібні кошти.

 

«Зараз він у поганому стані, бо обсипається фарба. Потрібно хоча б кількасот тисяч гривень, щоб законсервувати його і не дати нищитись далі. За весь час існування церкви його не реставрували і не консервували жодного разу», – наголошує Мар’яна Пушкар.

 

Останніми роками церкву відкривали двічі на рік – на храмове свято Святої Параскеви та на Великдень. Минулого року з її бічної бані обвалилася балка і священики закрили храм.

 

Крізь дірявий дах у храм потрапляють дощ і сніг, що поки не долітають до старого іконостасу, але скільки часу ікони залишатимуться неушкодженими за таких обставин, невідомо.

 

Новообраний сільський голова Іван Клим зібрав певну суму грошей і замовив кошторис на реставрацію храму. Приблизна оцінка фахівців – треба понад 920 тисяч гривень без реставрації іконостасу, що може коштувати приблизно стільки ж. Сільський голова звернувся за допомогою до обласного управління культури, але там відмовили: мовляв, ця церква – не пам’ятка, а об’єкт, тому доглядати її має сільська рада.

 

«Слово «об’єкт» замість «пам’ятка» з’явилося з легкої руки Кабміну за часів Віктора Януковича. З Державного реєстру нерухомих пам’яток України зникли майже усі пам’ятки, кошти на охорону яких мали виділяти із Держбюджету, а замість них з’явилися «об’єкти», які не входять у реєстр – їх держава «списала» зі свого балансу і догляд за ними скинула на вічно порожні районні та сільські бюджети. Заміна пам’яток на об’єкти означає ще й те, що об’єкт культурної спадщини можна завалити, а на його місці збудувати що завгодно, і нічого за це не буде, тоді як пам’ятки перебували під охороною держави», – пояснюють журналісти.

 

Іван Клим розповів, що сільська громада самотужки знайшла фонд, але не встигла подати заявку на ґрант. Сподіваються, що зможуть домовитись з іншим фондом, проте переживають, що, можливо, доведеться чекати з рік, а в церкви та іконостасу цього часу може не бути.

 

Мешканці села Черче звертаються до меценатів та благодійників з проханням допомогти врятувати стару церкву Святої Параскеви П’ятниці.

05.04.2016