Любов зла, або Феномен електоральної втіхи

 

Парадоксальність способу думання мешканців великих міст Галичини виявило дослідження соціологічної групи «Рейтинґ», результати якого «Z» аналізує далі. Городяни Львова, Тернополя та Івано-Франківська непомірно люблять своїх міських голів. Непомірно з огляду на те, наскільки ті ж таки городяни задоволені рівнем якості послуг, які надає місто, і загалом станом справ у міській господарці. Про Львів «Z» детально оповідав раніше. Нині черга за Тернополем та Івано-Франківськом.

 

Сергій Надал і тернополяни

 

Так от, виглядає, що тернопільський бурмистер Сергій Надал — найвдаліший вибір міського голови з-поміж усіх обласних центрів України. «Свободівець», який керує Тернопільською господаркою вже другу каденцію поспіль, опинився на першій позиції за підрахунками відповідей городян на питання: «Чи задоволені ви вибором міського голови?». «Так» відповіли 65% опитаних тернополян, і аж 13% з них сформулювали цю відповідь «дуже задоволені». Фактично стільки само мешканців Тернополя повністю схвалюють діяльність свого бурмистра — 64%, але за цим показником Надал вже не перший, а лише третій в Україні — більше схвалюють діяльність міського голови у Харкові та Львові.

 

Трохи дивують мешканці Івано-Франківська. Задоволені вибором Руслана Марцінківа 46% городян (дев'ята позиція серед решти міських голів країни), а от схвалюють його діяльність на 4% більше, тобто рівно 50% опитаних (за цим показником Марцінків уже сьомий).

 

А тепер про парадоксальність: гляньмо, наскільки абстрактне задоволення міськими головами корелюється із цілком конкретним задоволенням від окремих сфер функціонування міста.

 

Почнемо з Тернополя. Нагадаємо, бурмистром Сергієм Надалом задоволені 65% тутешнього люду. Натомість:

тротуарами — 25%,

каналізацією — 37%,

медичними закладами — 17%,

дорогами — 10%,

паркуванням — 11%,

громадським транспортом — 43%,

дворами і прибудинковими територіями — 26%,

вуличним освітленням — 38%,

школами — 38%,

дитячими садками — 32%,

закладами культури — 31%,

спортивними закладами — 21%.

 

Лише 43% тернополян вважають, що їхня місцева влада сприяє залученню інвестицій в тутешню економіку, а з тим, що ця влада посилює громадську безпеку, погоджуються тільки 46% містян. При тому аж 91% опитаних в Тернополі переконані, що в місті процвітає кумівство, а 94% стурбовані рівнем корупції. І більше половини городян (51%) думають, що міський голова не докладає зусиль, щоби цю корупцію долати.

 

І тільки чверть тернополян (27%) вважають, що Сергій Надал відповідально ставиться до потреб людей.

 

То чи є у місті Тернополі бодай щось, окрім особи бурмистра, чим кількість задоволених більша, ніж кількість невдоволених? Є! 55% опитаних тішаться якістю вивезення сміття, 56% — станом парків та скверів і 58% — водопостачанням.

 

Але найбільше серед тернополян таких, які високо оцінюють діяльність місцевої влади для поліпшення іміджу міста — 73% (друга позиція у рейтинґу після Львова). Цікаво, що своїм містом пишаються 93% городян, але якби мали можливість, то переїхали б жити за кордон 38%. Хоча тут йшлося про не так про місто, як про країну, бо поміняти Тернопіль на інше місто України згодилися б лише 2% опитаних.

 

Руслан Марцінків працює з виборцем

 

На цьому з Тернополем закінчимо. Поговоримо про Івано-Франківськ. Бувши ще кандидатом на посаду міського голови, Руслан Марцінків «прославився» як не на всю Україну, то на Галичину тим, що возив священиків освячувати ліфти в багатоповерхівках Франківська. Хтось тоді крутив пальцем коло голови, а «передвиборчий хід» представника ВО «Свобода» був розрахований правильно — дослідження «Рейтинґу» засвідчує рекордну для міського населення України довіру і схвалення дій Церкви саме в Івано-Франківську (90%). І от тепер дії вже міського голови Руслана Марцінківа схвалюють 50% місцевих мешканців, хоч задоволені ним, як вже зазначалося, 46% з них.

 

А задоволених міською господаркою ще менше:

тротуарами — 30%,

каналізацією — 34%,

медичними закладами — 11%,

дорогами — 12%,

паркуванням — 11%,

громадським транспортом — 21%,

дворами і прибудинковими територіями — 20%,

скверами і парками — 34%,

вивезенням сміття — 43%,

школами — 31%,

дитячими садками — 26%,

закладами культури — 28%,

спортивними закладами — 16%.

 

Тільки 37% франківчан вважають, що міська влада сприяє залученню інвестицій, менше половини (39%) думають, що ця влада посилює громадську безпеку. 85% нарікають на непотизм і 89% — на корупцію, але тільки 27% городян вважають, що Руслан Марцінків з цією корупцією не бореться, а 33% переконані, що таки так.

 

Прикро, але в Івано-Франківську переважній більшості людей здається, що міський голова безвідповідально ставиться до їхніх потреб, — тут лише 25% (найменше з трьох галицьких обласних центрів) відповіли на це питання ствердно.  

 

З доброго в суто комунальній сфері таке:

освітленням вулиць задоволені — 46%,

водопостачанням — 51%.

 

І безперечний «хіт» діяльності міської влади (як і в Тернополі та Львові) — це робота на поліпшення іміджу міста. 54% опитаних вважають, що у цьому напрямку франківські керманичі мають успіхи.

 

Наостанок: Івано-Франківськом пишаються сумарно 95% його мешканців, лише 21% з них мають охоту переїхати за кордон і мізерна кількість (1%) поміняли б це місто на інше українське.  

  

05.04.2016