Біженці знайшли альтернативу так званому «балканському маршруту».

Про це повідомила газета Frankfurter Allgemeine Zeitung з посиланням на свої джерела в правоохоронних органах країн-членів ЄУ.

 

 

Після закриття маршруту через Македонію, Сербію, Хорватію до Австрії та держав Північної Європи біженці знайшли альтернативні шляхи проникнення в Європу. За даними видання, один з них починається в порту Анталії на півдні Туреччини, в Мармарисі поблизу кордону з Сирією або ж в Афінах в центральній Греції. Після чого мігранти на риболовецьких і невеликих торгових судах перетинають Середземне море і потрапляють в Італію. Вартість переправи, за даними видання, коливається від трьох до п’яти тисяч євро.

 

При цьому деякі біженці з Греції намагаються проникнути в Албанію, звідки також морем добираються до Італії або продовжують рух на північ Європи на автомобільному транспорті. Причому сухопутний кордон між Грецією і Албанією подолати значно важче, ніж морський між цими країнами і Італією через нерівність албанського ландшафту і гірський характер місцевості. До того ж подальше просування територією Чорногорії та Боснії і Герцеговини на північ Європи ускладнено через протипіхотні міни, які залишилися в землі з часів Югославської війни в 1990-х роках.

 

Ще один альтернативний маршрут йде через Болгарію. Звідти мігранти намагаються потрапити до Румунії або Сербії. Обидва варіанти не ідеальні. У Румунії природною перешкодою для подальшого просування стають Карпати. Щодо Сербії, то її кордони з Європейсьою Унією перебувають під пильним контролем. Таким чином численні біженці на довгий час осідають в Болгарії.

 

Аналогічні труднощі виникають і у бажаючих перетнути російсько-фінський кордон, контроль на якому останнім часом посилили. За даними влади Фінляндії, в січні з РФ в країну прибуло близько 500 прохачів притулку, що на 200 осіб більше, ніж за весь 2015 рік. І це навіть незважаючи на те, що в наприкінці 2015 року прикордонна служба Фінляндії, зокрема, заборонила перетинати кордон з Росією на ровері.

28.03.2016