У місті можуть створити археологічний музей з 300 тис. експонатів.

Інститут українознавства готовий подарувати Львову унікальну колекцію археологічних знахідок з понад 300 тисяч експонатів. Науковці хочуть звернутися до Львівської міської ради, аби спільно створити у Львові археологічний музей, розповів керівник відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича Олександр Ситник, пише Zaxid.net.

 

«Оскільки музей наш є відомчим, в нас немає людей, які би постійно обслуговували експозицію, тому ми приймаємо людей тільки на замовлення. Переважно приходять студенти», ― зазначив Олександр Ситник.

 

Він розповів, що, по суті, музей з унікальною колекцією, усі експонати якої знайдені працівниками на розкопках, відомий лише самим науковцям.

 

«Ми вклали душу і серце в цей музей. Все зроблено нашими руками. Самі їздили в ліс, шукали деревні дрючки, щоби зробити вітрини. Робили реконструкції», ― розповідає Олександр Ситник.

 

У музеї 3 тис. експонатів, але у сто разів більше зберігають у фондах і ніколи нікому не показують.

 

«Починаючи від палеоліту і закінчуючи матеріалами пізнього середньовіччя ― в такий спосіб і побудована наша експозиція. Ну і у фондах сотні тисяч експонатів. Звичайно, що їх треба інвентаризувати, але колекція варта того, щоби експонуватися у окремому великому археологічному музеї, на який вже давно заслуговує Львів», ― говорить завідувач археологічного музею Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича Наталія Булик.

 

Особлива гордість археологів ― взуття, в якому ходили львів'яни тисячу років тому. Кажуть, такої багатої колекції шкіряних артефактів не має жоден український музей, адже шкіра – матеріал органічний і швидко розпадається, якщо немає особливих умов, наприклад, як у болотистому ґрунті.

 

Науковці кажуть, якщо влада підтримає, готові спільно створити у Львові повноцінний археологічний музей, якому передадуть свої фонди.

 

«Ці сім кімнаток ― це дуже мало для такого великого міста як Львів, який відвідує мільйони туристів. Очевидно, якась військова частина або стара будівля могла би стати місцем, де будуть розміщені унікальні гігантські фонди. В нашому музеї експонується лише дещиця. В нас є унікальні колекції ікон, унікальні колекції давнього одягу», ― наголосив директор Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича Микола Литвин і додав, що лист до міської ради зараз готується.

 

У міській раді Львова, у свою чергу, кажуть, що говорити про археологічний музей можна буде тільки після офіційного звернення та озвучення умов передачі фондів.

 

«Є ідея, яка активно опрацьовується, про створення музею міста, як окремої інституції. І в моєму розумінні ті фонди, які є в археологічному музеї, можуть бути інтегровані в загальну концепцію музею міста», ― пояснив виконувач обов’язків начальника управління культури міста Михайло Мороз.

28.03.2016