У Німеччині затримано двох підозрюваних в зв'язках з брюссельськими терористами.

Як повідомив у п'ятницю, 25 березня, часопис Der Spiegel з покликом на джерела в правоохоронних органах, спецоперації зі затримання були проведені в містах Ґісені й Дюссельдорфі.

 

 

Німецька поліція вважає, що затримані підтримували безпосередні контакти з Халідом аль-Бакрауї, котрий скоїв бомбовий замах в брюссельському метро.

 

Представник прокуратури Дюссельдорфа підтвердив лише, що один зі затриманих чоловіків ще раніше підозрювався «у підготовці великого насильницького акту, який становить загрозу для безпеки держави». За даними Der Spiegel, мова йде про салафіта Заміра Е. Загін поліції спеціального призначення захопив його в передмісті Дюссельдорфа зранку 24 березня.

 

Відомо, що Замір Е. разом з Халідом аль-Бакрауї ще влітку 2015 року був затриманий турецькими правоохоронцями в прикордонному районі між Туреччиною і Сирією. Влада Туреччини підозрювала цих осіб в тому, що вони брали участь або мали намір взяти участь в боях в Сирії на боці «Ісламської держави». Обидва вони були депортовані до пункт вильоту – в Амстердам.

 

На даний момент слідство встановлює, наскільки тісні контакти підтримували Замір Е. і Халід аль-Бакрауї.

 

Як повідомляє Der Spiegel, другого підозрюваного було затримано ще раніше – ввечері 23 березня. У районі Ґісена німецька поліція затримала чоловіка, в телефоні якого виявлено два підозрілих СМС-повідомлення, надіслані в час, коли в Брюсселі були вчинені теракти. В одному з повідомлень присутнє ім'я аль-Бакрауї, інше – складається лише з одного слова французькою мовою fin («кінець»). Друге повідомлення було надіслано через три хвилини після того, як ель-Бакрауї підірвав себе в брюссельському метро.

25.03.2016