СБУ звинуватила ІТ-компанію в співпраці з терористами і вилучила сервер УГКЦ.

11 березня Служба безпеки України провела обшуки в офісі львівської компанії «АйТі-Сфера» та вилучила сервери компанії, розповів директор «АйТі-Сфери» Віталій Ковалишин, пише AIN.ua.

 

«Під час обшуку співробітники СБУ не могли дати чітких пояснень, що саме вони шукають, показуючи сайт компанії з інформацією про те, що програмна АТС і колл-центр мають функцію запису телефонних розмов (компанія розробляє програмне забезпечення для автоматизації контакт-центрів під торговою маркою Webitel – ред.)», - розповів Віталій Ковалишин.

 

Будь-яке ПЗ для автоматизації колл-центрів, як вітчизняних, так і міжнародних брендів, може записувати розмови і саме користувач ПО зобов'язаний попередити абонента про те, що може проводити запис розмови для поліпшення якості обслуговування, пояснив Віталій Ковалишин.

 

Проте це не подяло на СБУ, що стверджує, що софт «АйТі-Сфери» є спеціальним технічним засобом.

 

Під час обшуку вилучені два сервера: один - основний сервер розробки ПО Webitel, другий - належить прес-центру Української Греко-Католицької Церкви, на якому розміщуються всі сайти УГКЦ.

 

«Компанія на волонтерських засадах здійснювала технічний супровід цього сервера. Вилучення сервера УГКЦ призвело до відключення офіційних інформаційних ресурсів церкви в усьому світі», - заявив Віталій Ковалишин.

 

За словами Віталія Ковалишина, сервер прес-центру УГКЦ повернули, аби не здіймати шуму, проте попередили, що вилучать знову, аби працівники фірми перенесли кудись інформацію. Проте компанія вже звернулась до юристів, аби повернути все обладнання в судовому порядку.

 

У переліку клієнтів компанії правоохоронці буцімто виявили контрагентів з Росії та Донецької області та почали опрацьовувати матеріали за статтею 258-3 «Створення терористичної групи чи терористичної організації» за продаж ПО клієнту, зареєстрованому на Донеччині, ще в 2013 році.

23.03.2016