Яресько заявила про згоду очолити уряд і назвала умови для прем'єрства.

Міністр фінансів України Наталія Яресько заявила про згоду очолити новий уряд, якщо це буде кабінет міністрів-технократів, позбавлений політичних впливів.

 

Міністр опублікувала свою заяву на персональній сторінці у Facebook.

 

На думку Яресько, нагальними питаннями для українського уряду на тлі "серйозної політичної кризи" є відновлення довіри громадян і зростання економіки. "На мою думку, впоратися з цими завданнями в такій політичній ситуації може лише технократичний уряд – тобто команда “нічиїх” людей, які не мають політичного минулого, не підпорядковуються жодному з олігархів чи "друзів" політиків і не мають політичних амбіцій на майбутнє. Я готова зібрати таку команду, яка прямо зараз здатна працювати на інтерес усієї країни, усіх її громадян, а не окремих політичних чи бізнес-груп", – ідеться у заяві Яресько.

 

Міністр назвала п'ять критеріїв, яким має відповідати технократичний уряд: бездоганна репутація і незаанґажованість членів кабінету; нетерпимість до корупції та політичного втручання; відсутність політичних амбіцій; віра в те, що Україна може стати успішною "тільки завдяки демократичним та економічним свободам, зокрема завдяки реалізації Угоди між Україною та ЄС про асоціацію та програми МВФ"; досвід.

 

"Для таких людей їх особиста репутація є запорукою їх чесності по відношенню до українського народу, якому вони готові служити. Саме їхня особиста репутація була б найкращою гарантією їхньої відповідальності перед українцями", – вважає Яресько.

 

Міністр наголосила, що уряд мусить дістати підтримку парламентської більшості або опиратися на нову коаліційну угоду, яка б ґарантувала виконання Угоди про асоціацію з ЄС та програми із МВФ. "Сьогодні світ дивиться на Україну з певною недовірою, ставлячи під сумнів нашу спроможність побороти хворобу корупції і створити здорову основу для гідного майбутнього мільйонів українців. Кожен день чесного урядування – це можливість довести, що національні інтереси важливіші за політичний тиск чи бізнес-зв'язки", – заявила Яресько.

 

Урядовець додала, що, претендуючи на посаду прем'єра, не має політичних амбіцій. "Ніколи не прагнула високих посад і не маю жодних планів чи бажання будувати політичну кар'єру в майбутньому", – ідеться у заяві.

 

Тим часом видання "Українська правда" повідомило, що керівники держави досягли попередньої згоди про те, що уряд очолить нинішній голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Якийсь час Яресько випереджала спікера у кастинґу, проте її умови виявилися занадто категоричними: власна команда, несприйняття низки прізвищ тощо. "А на Банковій не люблять ультиматумів. Звідси виходить, що Яресько менш компромісна, контрольована й зрозуміла фіґура для президента", – пише "УП".

 

Видання "Лівий берег" додає, що проти кандидатури Яресько виступили і в БПП, і в "Народному фронті".

"Фронтовики обурилися наміром Яресько усунути із посад Авакова та Петренка, а також програмою уряду, котра є лише в тому, щоб виконати перелік умов МВФ", – пише LB.ua.

 

22.03.2016