У містах відбулись акції на підтримку людей з синдромом Дауна.

Сьогодні, 21 березня, у Всесвітній день людей зі синдромом Дауна у Львові та Івано-Франківську відбулась низка заходів та ігор.

 

Так, у Львові діти зі синдромом Дауна вчились розмальовувати пряники, готувати піцу та розважались з волонтерами у дворику Ратуші, повідомили в прес-службі ЛМР.

 

Студентське братство для всіх охочих проведе показ фільму про особливих людей «Я також» та влаштує обговорення міфів про синдром Дауна з експертом. На заході продаватимуть особливі шкарпетки, а всі виручені кошти підуть БО «Центр Даун-Синдром «Промінчик».

 

В Івано-Франківську, повідомляє Галка, на Вічевому майдані зібрались діти з синдромом Дауна, їхні батьки та небайдужі містяни. Учасники акції  отримали жовті кульки та кольорові шкарпетки, як символ синдрому, а для наймолодших влаштували співи та танці.

 

Також подібні заходи відбулись і в Коломиї.

 

У 2006 році ООН проголосила 21 березня Всесвітнім днем людини із синдромом Дауна (World Down Syndrome Day). Дату обрано не випадково: двадцять перший день третього місяця має асоціюватись з трьома копіями 21-ї хромосоми, що притаманно цим людям. Всесвітній день людини з синдромом Дауна покликаний привернути увагу суспільства до проблем цих сонячних людей, адже вони вирізняються добротою, щирістю і безпосередністю.

 

Ця патологія не є хворобою у традиційному розумінні слова. Йдеться про генетичну аномалію, обумовлену наявністю в клітинах людини додаткової 3-ї хромосоми в 21-й парі. Тож народження дитини із синдромом Дауна не залежить від способу життя батьків, стану їхнього здоров’я, шкідливих звичок чи раси.

 

В Україні загальна кількість дітей з цим діагнозом становить понад 3780 осіб. Частота синдрому Дауна серед новонароджених становить один випадок на 700 немовлят.

21.03.2016