Чи похована Нефертіті поряд із Тутанхамоном?

 

Захоплююча знахідка: за стінами усипальні Тутанхамона розташовані інші камери. Вимірювання радара вказують на те, що північна та західна стіни гробниці приховують порожнисті утворення, також на них виявили сліди дверних прорізів. Окрім того, науковці знайшли свідчення, що в недоступних камерах міститься органічний матеріал і метал. Висловлюють припущення, що в таємних приміщеннях розміщена гробниця мачухи Тутанхамона цариці Нефертіті. Але дотепер це залишається суперечливим.

 

Його гробницю 1922 року виявив англійський археолог Говард Картер. Знайдені в ній скарби, зокрема й золота посмертна маска, зробили фараона Тутанхамона знаменитим. Відомо, що він жив у 1341–1323  роках до н. е., помер у віці 18–19 років, а на престол ступив приблизно за 10 років до смерті.

 

Його мачусі (або свекрусі, теорії відрізняються), цариці Нефертіті (1370-ті до н. е. — 1330-ті до н. е.) популярність приніс гіпсовий бюст з її зображенням. Цей бюст — один з тих витворів мистецтва Давнього Єгипту, які найчастіше копіюють. Зараз він виставлений у  Берлінському єгипетському музеї. Проте мумію цариці та її усипальню дотепер знайти не вдалося.

 

Минулого року археолог Ніколас Рівс (Nicholas Reeves) з Університету Арізони (США) спиричинив переполох. Він проаналізував зображення сканованих стін Тутанхамонової гробниці та виявив тонкі лінії, які, на його думку, мали б вказувати на таємні двері. До того ж усипальниця, переконував учений, на диво маленька як для чоловіка фараона, а деякі картуші з його іменем виглядають так, ніби раніше на них було написане ім’я когось іншого.

 

Рівс дійшов висновку, що гробниця з самого початку призначалася не для фараона, й лише потім всі реквізити поспіхом змінили. «Я вважаю, що в усипальниці Тутанхамона мала лежати цариця Нефертіті, – каже Рівс. – Аби його поховати по-королівськи, довелося швидко розширити зовнішню частину склепу». Основна ж частина гробниці, згідно з теорією Рівса, дотепер схована за стінами останньої домівки Тутанхамона.

 

Аби перевірити цю теорію, японські науковці на чолі зі спеціалістом з радарів Гірокатсу Ватанабі (Hirokatsu Watanabi) просвітили північні та західні стіни гробниці. Радарне картування продемонструвало світлі площі за стінами, а це вказує на порожнистий простір, повідомив єгипетський міністр з питань античності Мамдох Елдаматі (Mamdouh Eldamaty).

 

 

 

Західна стіна в гробниці Тутанхамона – за нею, ймовірно, приховане інше приміщення. 

 

 

З 90-відстотковою впевненістю можна стверджувати, що за стінами усипальниці розташовані ще дві камери, сказав Елдаматі. Знімки радара демонструють також структури в стінах, що можуть позначати дверні отвори. Наступні радарні вимірювання мають відбутися в кінці березня, вони й перевірять результати досліджень, а на їхній підставі шукатимуть найкращий спосіб відкрити камери з найменшою для них шкодою.

 

Радарні дослідження засвідчили ще одне: в таємних камерах присутній органічний матеріал, а за північною стіною – ще й метал. Це живить сподівання науковців, що вони натрапили на приховані й дотепер незаймані гробниці. «Це стало б відкриттям століття», – каже Елдаматі.

 

Проте, чи вказує органічний матеріал на присутність мумії, дотепер неможливо визначити напевно. «Я ще не можу сказати, чим може бути цей органічний матеріал, – наголошує Елдаматі журналові Ahram Online. – Це може бути мумія, саркофаг або будь-що інше – ми не знаємо».

 

Припустивши, що за стінами гробниці насправді лежить мумія, науковці сперечаються про її особистість. На відміну від Рівса, Елдаматі не впевнений, що тут похована Нефертіті. Він вважає за ймовірне, що поряд з Тутанхамоном лежить його сестра Меріт-Атан (Merit-Atun), матір Кіа або бабуся Тея.

 

Натомість Рівс переконаний, що знахідка підтверджує його теорію. Для нього очевидно, що йдеться про приховану усипальницю цариці Нефертіті. «Я не знайшов нічого, що мене б заставило засумніватися у цьому ключовому припущенні», – констатує вчений.

 

Зрештою, захоплює ще той факт, що гробниця Тутанхамона знову потрапила в центр уваги всього світу.

 

 

Liegt Nofretete hinter Tutanchamuns Grab? 

Scinexx.de 18.03.2016

Зреферувала Соломія Кривенко

20.03.2016