Помер відомий німецький політик, екс-міністр закордонних справ Ґідо Вестервеллє.

Причиною смерті 54-річного політика,екс-голови ліберальної Вільної демократичної партії (Freien Demokratischen Partei), стала лейкемія.

 

 

Про його смерть повідомив Фонд Вестервеллє в Берліні на своїй сторінці в Facebook: «Ми сумуємо за нашим шефом Ґідо Вестервеллє. Він помер 18 березня в університетській клініці Кьольна від ускладнень, викликаних лейкемією. Нам його надзвичайно бракуватиме».

 

Діагноз «лейкемія» Вестервеллє поставили в 2014 році – через півроку після його виходу у відставку з посади шефа німецької дипломатії. У листопаді 2015 року політик презентував свою книгу «Між двома життями» (Zwischen zwei Leben) і виступив на телебаченні, де розповів про свою боротьбу з раком. Тоді низка німецьких ЗМІ висловили надію, що Вестервеллє вдалося перемогти хворобу, проте вже в грудні 2015 року його знову шпиталізували. Як офіційна причина шпиталізації був названий перехід на нові медикаменти після проведеної трансплантації кісткового мозку. У лікарні Вестервеллє залишався до своєї смерті.

 

З кінця 1980-х років Ґідо Вестервеллє відігравав помітну роль в німецькій політиці. Він був одним з керівних членів Вільної демократичної партії, а з 2001 до 2011 року очолював її.

 

 З 2009 до 2013 року він працював міністром закордонних справ Німеччини. З 2009 до 2011 року  обіймав посаду віце-канцлера Німеччини.

 

Ще перебуваючи останні дні на посаді глави зовнішньополітичного відомства Німеччини, Вестервеллє у грудні 2013 року відвідав Євромайдан у Києві й досить виразно висловився на користь протестувальників проти режиму Януковича.

 

2004 року Ґідо Вестервеллє вчинив coming-out, проте його зізнання в нетрадиційній сексуальній орієнтації жодним чином не вплинуло на його партійну й урядову кар’єру.  

18.03.2016