Представники ООН зафіксували іноземних найманців і професійних військовиків на Донбасі.

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей присутня велика кількість іноземних громадян, які з різних причин та мотивів роздмухують збройний конфлікт.

 

Про це заявила на брифінгу в Києві член робочої групи ООН у справі використання найманців, експерт у галузі прав людини Патрісія Аріас, повідомляє "Укрінформ".

 

"Мотивація участі у збройному конфлікті в Україні різноманітна. Робоча група отримала інформацію, що багато найманців – з ідеологічних та політичних міркувань, але інші воюють за фінансову винагороду. Деякі іноземці мають судимості. Також є інформація, що засудженим пропонували вибір: або ув'язнення, або участь у конфлікті", – сказала Аріас.

 

За її словами, представники ООН також дізналися, що значна кількість іноземців була завербована для участі в збройних формуваннях через соціальні мережі та інші інтернет-ресурси, де поширюється інформація про конфлікт в Україні та контактні дані для запису.

 

"Робоча група з одержаної інформації зробила висновки, що є декілька типів іноземців, що беруть участь у конфлікті: від волонтерів, до чоловіків та жінок, які одержують платню, від незалежних бойовиків до професійних військових", – додала вона.

 

Водночас, за словами Аріас, члени робочої групи констатують, що українська сторона не вживає достатніх заходів для того, щоб ці найманці отримали реальну відповідальність за свої незаконні дії на окупованих територіях. "Ми виявили, що розслідування конкретних злочинів найманства в Україні не було. Деякі бойовики були звинувачені опосередковано у порушенні територіальної цілісності України, незаконному перетині її кордону, участі в діяльності терористичних груп та організацій, у незаконно організованих збройних формуваннях", – зазначила вона.

 

Робоча група рекомендувала уряду України скласти план дій та стратегію "щодо виявлення участі іноземних найманців у конфлікті в межах мінських протоколів".

 

18.03.2016