КС дозволив Верховній Раді вносити змінити до Конституції так довго, як заманеться.

Конституційний суд України дозволив Верховній Раді самій визначати, на якій саме черговій сесії вносити зміни до Основного закону.

 

Таке рішення КС ухвалив 15 березня, а у п'ятницю його оприлюднив голова суду Юрій Баулін, повідомляє "Укрінформ".

 

"Конституційний суд зазначає, що Верховна Рада може передбачити в регламенті можливість прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції як закону на пізнішій черговій сесії ВР", – йдеться у рішенні суду.

 

Нагадаємо, перед відкриттям весняної сесії парламенту 51 народний депутат скерував до КС подання з проханням розтлумачити поняття "наступної чергової сесії" у статті 155 Конституції: "Чи означає це положення, що законопроект про внесення змін до Конституції України може бути прийнятий лише на безпосередньо наступній (за номером) сесії Верховної Ради України після сесії, на якій такий законопроект попередньо схвалений; чи прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції України можливо на будь-якій наступній сесії (тобто такій, що має місце пізніше за часом) після сесії, на якій відбулося попереднє схвалення такого законопроекту".

 

Політично це звернення було обумовлене потребою голосувати (або відкласти голосування) за конституційний проект щодо децентралізації влади та "особливого статусу Донбасу". Коли б Верховна Рада провалила проект, конституційну процедуру довелося б почати заново, а Україну би звинуватили у зриві мінських домовленостей.

 

18.03.2016