Країни-члени ЄУ узгодили позицію щодо угоди з Туреччиною.

Глави держав і урядів країн Унії на саміті в Брюсселі виробили спільну позицію щодо турецької пропозиції про врегулювання міграційного кризи.

 

 

«Відтак узгоджений пакет передано прем'єр-міністрові Туреччини Ахметові Давутоґлу», – написав у ніч на п'ятницю в своєму Twitter’і прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Бетель. Перемовини з керівником турецького уряду відбудуться в Брюсселі 18 березня, після чого лідери Європейської Унії зберуться для вироблення остаточної позиції щодо взаємодії з Анкарою в питанні міграційної кризи.

 

Бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель відзначала на зустрічі у четвер, 17 березня, що саміт ЄУ проходив у «дуже конструктивною атмосфері». «Ми всі погодилися, що скеруємо зусилля на те, щоб досягти угоди з Туреччиною», - зазначила вона. При цьому пані Меркель висловила розуміння, що  перемовини з Давутоґлу «будуть непростими». Окрім того, канцлерка виступила за якнайшвидший початок повернення до Туреччини біженців, котрі скупчилися в Греції.

 

Пакет заходів, який ЄУ і Туреччина планують ухвалити, передбачає повернення до Туреччини біженців, котрі нелегально пробралися до Греції. Цей захід торкнеться тих міґрантів, котрі не подадуть заяву на отримання притулку в Греції, а також тих, котрі не мають права на його отримання. Повернення нелегальних міґрантів до Туреччини буде оплачуватися з бюджету Унії.

 

У пакеті заходів також йдеться про прискорення процесу полегшення візового режиму для громадян Туреччини з тим, щоб він міг бути скасований до кінця червня 2016 року. При цьому ЄУ також обіцяє прискорити переговорний процес про вступ Туреччини до Унії. Брюссель також надасть Анкарі шість мільярдів євро на біженців до 2018 року.

 

Анкара, своєю чергою, має взяти на себе зобов’язання вжити необхідних заходів для того, щоб запобігти створенню нових маршрутів для нелегальної міграції в Європу. Щойно нелегальна міграція між Туреччиною і ЄУ закінчиться або щонайменше стрімко скоротиться, країни-члени Унії активують механізм добровільного гуманітарного прийому біженців.

18.03.2016