Курди оголосили про створення автономії на півночі Сирії.

Про це в четвер, 17 березня, повідомив представник сирійських курдів Ібрагім Ібрагім.

 

 

Таке рішення було ухвалене за підсумками конференції в місті ель-Хасак, на якій були присутні близько 200 представників різних етнічних і релігійних груп. В основному вони є прихильниками Демократичної спілки – партії, близькою до Партії праці Курдистану (ППК), яку в багатьох країнах, передовсім у Туреччині, вважають терористичною організацією.

 

Як повідомило видання Die Welt, на конференції курди та їхні союзники схвалили план щодо запровадження федеративної системи на півночі Сирії на кордоні з Туреччиною. 

 

Новостворений регіон мав би охопити три ділянки на півночі Туреччини, де Демократична спілка ще в 2013 році оголосила про формування автономних районів: Кобане й Ефрін в провінції Алеппо, а також Джазіра в провінції ель-Хасака. Між першими двома районами курдам вдалося встановити пряме сполучення, а третій район залишається поки що анклавом.

 

Турецький уряд неодноразово виступав проти створення курдської автономії, а сирійський уряд президента Башара Асада – проти федералізації країни загалом. У зв'язку з цим нинішнє рішення курдів і їхніх союзників може ускладнити продовження мирних перемовин у Женеві, хоча сам курдський Демократичний союз не бере участі в женевському переговорному процесі.

17.03.2016