Активісти та митники готують законопроект, що полегшить життя власникам автівок з іноземною реєстрацією.

У Львові активісти та митники спільно розробляють проект закону, що дасть змогу усунути черги на кордонах. Документ мав би у 10 разів здешевити розмитнення машин, завезених з Європи, розповів керівник Львівської митниці Левко Прокопчук, передає ЗіК.

 

Власники автівок з іноземною реєстрацією, відповідно до законодавства, що п’ять днів мають перетинати український кордон, що є складністю.

 

У пошуку виходу з такої ситуації активісти звернулись до Львівської митниці й одразу ж сіли за стіл переговорів та напрацювали кілька цілком реальних напрямків.

 

«Як на мене, пріоритетний варіант – це є питання законодавчих змін. Але він тривалий, бо потребує реакції з боку Верховної Ради України. Однак, це дасть можливість вирішити для необмеженого кола осіб ту проблему, яка є з транзитними автомобілями»,– зазначив Левко Прокопчук.

 

Згідно з напрацьованими пропозиціями, вартість розмитнення іноземних автівок, якими українці користуються понад рік, буде суттєво нижчою, навіть незалежно від екологічного стандарту. Для малолітражок розмитнення коштуватиме вдесятеро менше, ніж зараз. Для дорожчих та потужних авто – вп’ятеро дешевше.

 

«Треба дати можливість людям оформити ці машини за зниженими ставками акцизу і зареєструвати їх на українські номери. Щоб були сплачені податки в Україні від використання таких транспортних засобів», – додав Левко Прокопчук.

 

Для втілення ініціативи в життя потрібна підтримка голови Львівської ОДА та депутатів Верховної Ради. 

 

«Це є довготривалий процес. Тимчасово люди вимагають, щоб нам дозволили розвертатися на ділянці між українським постом та іноземним», – кажуть активісти ГО «Завтра».

 

Тобто українці, які їдуть, щоб лише перетнути кордон, зможуть не витрачати зайвого часу, а після проходження паспортного та митного контролю в Україні, до Польщі не в'їжджати, а на нейтральній смузі між Україною та Польщею – розвертатись і одразу їхати назад.

 

Якщо ж львівські митники погодять усі моменти з прикордонниками, то вже з наступного понеділка такий експеримент може запрацювати на пункті пропуску Грушів.

17.03.2016