ЄУ будуватиме відносини з Росією за п’ятьма новими принципами.

Про це у понеділок , 14 березня, домовилися учасники засідання Ради Європейської Унії на рівні міністрів закордонних справ за участі Верховного представник ЄУ із закордонної і безпекової політики Федеріки Моґеріні.

 

 

«Ми мали серед 28 країн-членів одностайну позицію щодо п'яти засадничих принципів політики Європейської Унії щодо Росії. Першим з цих принципів є повна імплементація Мінських угод як ключового елементу для будь-яких істотних змін у наших відносинах», – процитувала слова  Моґеріні інформаційна аґенція AFP.

 

Водночас вона нагадала, що цей тиждень є важливим з огляду на те, що два роки тому відбулася анексія Криму Росією. «І ми знову заявили нашу спільну рішучу позицію невизнання анексії Криму», – наголосила Моґеріні.

 

Також вона зазначила, що другим засадничим елементом є зміцнення відносин зі східними партнерами, в тому числі з країнами Центральної Азії.

 

Третім елементом є зміцнення внутрішньої стійкості Європейської Унії. Передовсім йдеться проі посилення енергетичної безпеки в зв'язку з гібридними загрозами та розширення стратегічної комунікації.

 

Моґеріні наголосила, що четвертим принципом є те, що усі 28 країн-членів ЄУ погодилися з необхідністю вибіркової співпраці з Москвою, виходячи зі загальних інтересів у зовнішньополітичних питаннях. Мова йде про питання, які стосуються Ірану, мирного процесу на Близькому Сході, зокрема в Сирії, а також питань Північної Кореї, міграції, тероризму, кліматичних змін та інших поблем, де є спільні інтереси ЄУ.

 

«До п'ятого нашого спільного засадничого принципу відноситься готовність чимраз активніше підтримувати російське громадянське суспільство і розвивати контакти в молодіжній політиці», – зазначила Моґеріні.

 

Глава європейської дипломатії назвала подовження санкцій проти РФ «політичним рішенням, а не технічним питанням». Федеріка Моґеріні нагадала, що санкції пролонґовано до кінця липня 2016 року. «З приводу подальшого подовження штрафних заходів відбудеться політична дискусія, в якій країни Унії представляють свої позиції на різних рівнях Ради ЄУ», – зазначила глава європейської дипломатії.

14.03.2016