Усі судді області пройшли люстрацію, з чим не згідні громадські активісти.

На Львівщині жоден суддя не звільнений з посади відповідно до Закону «Про очищення влади», заявила сьогодні, 14 березня, заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації України у Львівській області  Марія Коник, передає Щоденний Львів.

 

«Тільки в одному випадку суддя Львівського апеляційного адміністративного суду не пройшов майнової люстрації та звернувся до суду. І  суд виніс рішення на користь судді, визнав протиправними дії фіскальної служби і зобов’язав провести повторну перевірку», - розповіла Марія Коник.

 

За її словами, перевірка суддів тривала протягом року – з грудня 2014 до грудня 2015 року. А з червня минулого року до кінця 2016 року перевірятимуть працівників апарату суду. І тільки до 25 березня минулого року відразу надійшло 4743 запити щодо осіб, які підпадають під критерії заборони посідати державні посади.

 

«Було розпочато перевірку щодо 396 суддів місцевих та апеляційних судів Львівської області. І на сьогодні тільки щодо 18 осіб вона ще не завершилася, через те, що ще не надійшли відповіді з Міністерства внутрішніх справ або з СБУ», - каже Марія Коник.

 

Окрім суддів, у апаратах судів працюють 1190 інших працівників, які підпадають під дію закону про люстрацію.

 

«З них щодо 825 осіб перевірка вже завершена. Також успішно пройшли перевірку 48 керівників апарату суду, 23-х ще перевіряють. Тільки у двох судах поки що перевірка не проводилася», - зазначила чиновниця.

 

Також успішно пройшли перевірку і продовжують працювати 33 працівники територіального управління Державного інституту адміністрації України. Жодної підстави щодо їх звільнення не було знайдено.

 

Водночас заступник керівника «Народної самооборони Львівщини», депутат Львівської міської ради  Юрій Мартинюк  каже, що люстрація проходить, нібито, за законом, але формально.

 

«За статистикою, 90% осіб, які би мали бути перевірені, вже перевірені і жодної особи немає, яка би підпадала під дію цього закону. Ми маємо ідилію – можна зараз брати всіх чиновників Львівської області, розставляти на вищі посади, тому що впродовж усіх 25-и років у Львівській області були найкращі кадри, найсумлінніші працівники, які не були пов’язані ані з комуністичним режимом, ані з КДБ, ані з Партією регіонів, не брали хабарів, чесно заробили все своє майно», - каже Юрій Мартинюк.

 

Він додав, що жоден суддя, який виносив рішення щодо заборони мирних акцій протесту протягом 2013-2014 років, не покараний. Так само, як і судді, які виносили рішення проти активістів.

 

За словами Юрія Мартинюка, всі 11 одіозних чиновників уряду Януковича, які працювали у Львівській області, звільнені з попередніх посад, але частина з них зараз має аналогічні посади в інших областях або в інших структурах.

 

Депутат переконаний, навіть якщо судді не пройдуть майнової люстрації, то суди ухвалять рішення на користь своїх колег.

 

«Ми нещодавно отримали інформацію про ще одного суддю Львівського апеляційного адміністративного суду, де на маленьких дітей записані сотні квадратних метрів нерухомості і тисячі квадратних метрів землі. Але довідка у цієї особи про проходження люстрації є. Або ж минулого тижня нам подали на затвердження список попередніх керівників на посади в державній митниці. Частина з них дотепер не пройшла люстрації. Серед них є особа, яка внесена у відкритий громадський люстраційний реєстр», - підсумував Юрій Мартинюк.

14.03.2016