Експерти Європейського мовного союзу (European Broadcasting Union – EBU), котрий є організатором музичного конкурсу, не виявили в тексті пісні жодного політичного підтексту.

 

 

EBU зазвичай не перевіряє музичні композиції країн на наявність в них забороненого правилами змісту. Виконавчий орган цієї організації звертає увагу на пісню, тільки якщо навколо неї виникає скандал, причому на міжнародному рівні. Так було, наприклад, в 2009 році, коли Грузія відрядила на конкурс групу «Stefane 3G» з композицією «We Do not Wanna Put In».

 

Нагадаємо, що раніше з різкою критикою композиції української співачки Джамали виступили російські політики. Потім щодо пісні «1944» з’явилася низка публікацій у західній пресі. Це й змусило EBU ініціювати перевірку тексту пісні.

 

«Група експертів Європейського мовного союзу підтвердила, що в назві й тексті пісня не міститься політичних заяв, тому не виявлено порушень правил конкурсу», – читаємо на офіційному Twitter’і EBU

 

 

 

32-річна співачка Джамала репрезентуватиме Україну на «Євробаченні 2016» у травні цього року в Стокгольмі. Її пісня «1944», яка буде виконана англійською мовою з приспівом кримськотатарською, розповідає про депортацію кримських татар за часів Сталіна. Джамала розповіла, що сама написала пісню для конкурсу, надихнувшись розповіддю прабабусі, яка пережила депортацію.

 

Раніше низка російських політиків висловила обурення у зв'язку з планами Джамали виступити з цією піснею. Зокрема, перший заступник голови комітету Державної думи Росії з інформаційної політики Вадім Дєньґін заявляв, що Україна навмисне виставила на конкурс цю пісню, аби «зайвий раз допекти Росії». Він висловлював сподівання, що керівництво «Євробачення» не допустить до конкурсу українську співачку.

10.03.2016