З Литви вигнали знімальну групу державного російського телебачення.

Як повідомив представник департаменту державної безпеки Литви Вітаутас Макаускас, влада країни зажадали, щоб знімальна група Всеросійської державної телерадіокомпанії  (ВДТРК ) полишила країну, мотивувавши це рішення загрозою національній безпеці.

 

                             Павєл Зарубін

 

За словами Макаускаса, які наводить інформаційний портал Delfi, у список небажаних осіб потрапили чотири журналісти знімальної групи ВДТРК, серед яких кореспондент Павєл Зарубін. До від'їзду з країни їх супроводжували співробітники міграційної служби.

 

«У список небажаних осіб через загрозу національній безпеці були включені Павло Зарубін і його знімальна група. Цієї ночі, приблизно о першій годині, три людини вилетіли рейсом до Москви. Управління з міграції поліції Вільнюса зобов'язало їх покинути Литву», - розповів Вітаутас Макаускас.

 

Як повідомив заступник директора Департаменту міграції Литви Янас Відіцкас, четвертого оголошеного персоною нон-ґрата учасника знімальної команди зараз розшукують. «Поки що його ще не знайшли. Він мешкає в іншому місті, поліція виїхала. Сьогодні він повинен виїхати», – запевнив Відіцкас.

 

Раніше про рішення депортувати знімальну групу повідомив сам Павло Зарубін. «Згідно зі законом ми повинні покинути територію, як пояснила нам литовська влада, протягом 48 годин, але нам дають зрозуміти, що зробити це потрібно якомога швидше, бажано першими ж рейсами», - сказав він в ефірі телеканалу «Россия 24» .

 

Литовські правоохоронці повідомляють, що російські тележурналісти спровокували кілька інцидентів у Вільнюсі і в Тракайський районі. Вони намагалися обманним шляхом потрапити на заходи Форуму вільної Росії, в якому брали участь представники російської опозиції й інтелектуали. На заході, зокрема, були присутні депутат Держдуми Ілля Пономарьов, екс-чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров, опозиціонер-націоналіст Данило Константінов, активістка екологічного руху Євгенія Чірікова, колишній віце-прем'єр уряду Росії Альфред Кох тощо.

10.03.2016