Росія порушує всі правові норми в судовому процесі проти Надії Савченко

Про це заявив спеціальний уповноважений уряду ФРН в керівництві ОБСЄ Ґернот Ерлер (Gernot Erler). Його заяву можна прочитати на офіційному сайті федерального уряду Німеччини.

 

                                                  Ґернот Ерлер

 

«Процес проти Надії Савченко проходить усупереч засадничим нормам правової держави. Росія як член Ради Європи і ОБСЄ мала б виконувати зобов’язання щодо дотримання прав людини й нести відповідальність за здоров’я і належний стан арештованих у Росії персон. Я закликаю відповідальних осіб у Росії негайно звільнити пані Савченко».

 

Ґернот Ерлер, який від 2005 до 2009 року обіймав посаду сатс-міністра закордонних справ ФРН, зазначив також, що дуже ретельно вивчає всі повідомлення про стан здоров’я української льотчиці.

 

«Звільнення Савченко стало б позитивним сиґналом у відносинах між Росією та Україною, адже на даний момент ми потребуємо термінового політичного вирішення конфлікту в Україні та навколо неї, а також виконання Мінських домовленостей», – читаємо у заяві пана Ерлера.

 

Негайно звільнити Надію Савченко закликав Москву також офіційний речник федерального уряду Німеччини Штеффен Зайберт (Steffen Seibert). На його переконання, підсудна повинна бути відпущена на свободу вже хоча б «з гуманітарних міркувань».

 

«Ув’язнення,  яке триває понад 20 місяців, і сумнівні методи допитів суперечать міжнародним нормам правосуддя», – зазначив Зайберт. Він також додав, що «є багато питань з приводу того, як Савченко була перевезена на російську територію».

09.03.2016