«ДТЕК Західенерго» заплатить понад 8 млн грн штрафу за забруднення Західного Бугу.

Господарський суд Львівської області зобов’язав компанію «ДТЕК Західенерго», що її контролює Рінат Ахметов, сплатити 8,04 млн грн штрафу за порушення природоохоронного законодавства, йдеться у рішенні суду від 17 лютого 2016 року, передає Zaxid.net.

 

Штраф «ДТЕК Західенерго» має сплатити за викид стічних вод Добротвірської ТЕС в річку Західний Буг у 2011 році: тоді представники Державної екологічної інспекції у Львівській області провели відповідні заміри та перевірки, а в жовтні того ж року екологи вперше звернулись до суду, проте розгляд справи тривалий час переносився. Наприкінці 2011 року компанія оскаржила дії інспекції в суді. У травні 2015 року розгляд справи було поновлено, проте засідання, з різних причин, знову тривалий час переносилось.

 

Зрештою, позовні вимоги екологічної інспекції були підтримані. Встановлено, що показники шкідливих речовин – фосфатів, азоту амонія чи заліза, – суттєво перевищували встановлені норми. В результаті заподіяні збитки становили 8,04 млн грн.

 

У свою чергу, представники «Західенерго» стверджували, що не отримували вчасно повідомлень про результати перевірки, аналіз проводився з порушення стандартів, а кількість води для аналізу була замала.

 

Суд не взяв до уваги заперечення юристів компанії, оскільки, згідно з українським законодавством, від відшкодування шкоди звільняється лише та особа чи компанія, яка доведе, що шкоди завдано не з її вини. Цього компанії «ДТЕК Західенерго» зробити не вдалось.

 

Згідно з рішенням суду, загальна сума штрафу буде розподілена між державним, обласним та місцевим бюджетом Стародобротвірської сільської ради (Камянка-Бузький район).

07.03.2016