Порошенко вручив Шевченківські премії.

Президент України Петро Порошенко вручив Національні премії України імені Тараса Шевченка.

 

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

 

Лауреатами за 2016 рік стали: художник Михайло Гуйда за цикл живописних творів "В єдиному просторі", публіцист Левко Лук'яненко – за твори у 13-ти томах "Шлях до відродження", балетмейстер Раду Поклітару – за балети "Лебедине озеро", "Жінки в ре мінорі", "Довгий різдвяний обід" та балет-триптих "Перехрестя", режисер Олег Сенцов – за художні фільми "Гамер" і "Носоріг", артистка Анжеліна Швачка – за виконання провідних партій в оперних виставах та популяризацію української музичної спадщини.

 

Під час урочистого виступу президент зазначив, що потенціал культури слід ефективно використати і для реалізації реформ, і для протистояння російському агресору, і для реінтеграції окупованих зараз територій в український гуманітарний простір.

 

Петро Порошенко висловив сподівання, що один із п’ятьох цьогорічних лауреатів – Сенцов – невдовзі повернеться в Україну. "Я переконаний, такий день, коли Олег Сенцов повернеться з російської неволі, обов’язково настане", – заявив президент. "Ми всі його дуже чекаємо. Я роблю для того все можливе, і вірю в торжество справедливості", – додав глава держави.

 

Президент також заявив про потребу вдосконалити механізм присудження премії. "Національна премія є державною нагородою України. Важливо так модернізувати її процедури, щоб значно посилити довіру до конкурсного відбору, щоб все суспільство звертало увагу на твори, що розглядаються, щоб цей інтерес впливав на нас з вами, на розвиток національного культурного середовища", – сказав Порошенко.

 

Відзначимо, цьогоріч комітет не наважився оголосити лауреата в номінації літературо- та мистецтвознавства. На цю премію претендував професор Гарвардського університету Григорій Грабович.

 

03.03.2016