Шевченківській комітет визначив цьогорічних переможців премії.

Комітет із національної премії України імені Тараса Шевченка визначив цьогорічних лауреатів.

 

Як пише газета "День", комітет оголосив п'ять переможців: публіцистика і журналістика – Левко Лук’яненко (твори у 13 томах "Шлях до відродження", опубліковані 2014 р.); кінематограф – Олег Сенцов (режисер стрічок "Гамер" і – незакінченої – "Носоріг"); музичне мистецтво – Раду Поклітару (постановки балетів "Перехрестя", "Лебедине озеро", "Жінки в ре мінорі", "Довгий різдвяний обід" у 2012-2014 рр.); концертно-виконавське мистецтво – Анжеліна Швачка (виконання провідних партій у оперних виставах, популяризатор української музичної спадщини); образотворче мистецтво – Михайло Гуйда (цикл живописних творів "В єдиному просторі").

 

Прикметно, що комітет не наважився оголосити лауреата в номінації літературо- та мистецтвознавства. На цю премію претендував професор Гарвардського університету Григорій Грабович. "Цьогорічною сенсаціє стало те, що у списках лауреатів немає жодного письменника і літературознавця! Можливо, це сталося через те, що саме представники цих номінацій і їхні дуже активні «шанувальники» найбільше чублилися між собою. Писали листи у різні інстанції, робили голосні заяви: хто достойний, а хто ні", – пише "День".

 

Поет і публіцист Андрій Любка прокоментував: "Отож, Шевченківську премію не дали ЖОДНОМУ письменнику чи літературознавцю – вочевидь, тільки для того, щоб не дати її Грабовичу".

 

"Це ще одне зайве свідчення того, що комітет на чолі з комуністом Олійником - абсолютно анахронічний, непрофесійний і повністю відірваний від реального культурного процесу. Премією Шевченка нагороджують за танці, кіно, журналістику, концерти, але не за літературу. По-моєму, це вирок премії й комітету. Точніше, діагноз", – написав Любка на своїй сторінці у Facebooк.

 

12.02.2016