Вищий спецсуд розтлумачив колізію з Державним бюро розслідувань.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ оприлюднив роз'яснення щодо колізії з переходом функцій досудового слідства до Державного бюро розслідувань із 1 березня за умов, коли ДБР іще не створене фактично.

 

ВССУ зазначає, що в ЗМІ поширюються публікації, "в яких стверджується про існування проблеми, пов’язаної із прийняттям та розглядом судами клопотань слідчих прокуратури у провадженнях, які відповідно до законодавства підслідні Державному бюро розслідувань". Роз'яснення суду спрямоване на "недопущення неоднакового застосування та неправильного тлумачення положень" законодавства в частині ДБР.

 

Отож, спецсуд наголошує, що, згідно з прикінцевими положеннями закону норми частини 4 статті 216 КПК України "вводяться в дію з дня початку діяльності Державного бюро розслідувань України (але не пізніше п’яти років з дня набрання чинності КПК України)".

 

"Передання матеріалів кримінального провадження слідчими органів прокуратури до відповідного підрозділу (органу) Державного бюро розслідувань України для продовження провадження відбувається [...] у тримісячний строк після початку здійснення Державним бюро розслідувань функції досудового розслідування. Тобто початок дії положень частини 4 статті 216 КПК України пов’язаний не з моментом набрання чинності закону, який регулюватиме діяльність Державного бюро розслідувань України як державної установи, а з моментом початку здійснення останнім функцій органу досудового розслідування", – тлумачить Вищий спецсуд.

 

До того часу повноваження щодо досудового розслідування здійснюватимуть слідчі органів прокуратури.

 

03.03.2016