2016 рік проголошений Роком Франка та Возницького.

Учора, 1-го березня, депутати Львівської обласної ради ухвалили рішення про проголошення 2016-го року Роком Івана Франка та Бориса Возницького, пише День.

 

Рішення передбачає низку заходів з відзначення 160-ї річниці від Дня народження письменника, поета, публіциста, перекладача, етнографа, вченого, громадського і політичного діяча Івана Франка та 90-річчя від дня народження  видатного музейного діяча, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, Героя України Бориса Возницького.

 

Депутати ЛОР, окрім того, звернулись до Президента Петра Порошенка з проханням вжити заходів для вшанування пам’яті Бориса Возницького на державному рівні.

 

«Борис Возницький був незмінним багатолітнім директором (1962 – 2012 роки) Львівської національної галереї мистецтв. Завдяки його натхненній і жертовній праці історія українського мистецтва поповнилась численними сторінками. В особі Бориса Возницького маємо найвищий взірець самовідданості професії, приклад виняткової подвижницької праці та патріотичної турботи про неоціненні здобутки рідної культури. Маємо спільний обов’язок зберегти для майбутніх поколінь пам’ять про видатного музейного подвижника, а також про ті численні мистецькі скарби, які він врятував від забуття та залишив сучасникам і майбутнім поколінням», – йдеться у зверненні.

 

Також депутати пропонують заснувати державну премію України імені Бориса Возницького для відзначення музейних працівників, провести тематичні виставки в музеях України і передбачити у держбюджеті кошти для ґрунтовного кількамовного видання, присвяченого життю та творчості академіка Бориса Возницького.

02.03.2016