За крісло президента наддержави цьогоріч скоріш за все змагатимуться Клінтон і Трамп.

Принаймні на це вказують висліди так званого «супервівторка» -  дня, коли кокуси (зібрання партійних активістів та зареєстрованих партійних виборців, під час якого вирішується питання номінації кандидата) та праймерізи і Демократичної, і Республіканської партій відбуваються одночасно у 13 штатах.

 

 

У дев'яти американських штатах проходять праймерізи, ще в трьох штатах – кокуси. Тому цей день має надзвичайно важливий вплив на визначення номінанта від партії на президентські вибори.

 

«Супервівторок» першого березня 2016 року став щасливим для претендентки від демократів, екс- держсекретаря США Гілларі Клінтон та претендента від республіканців, мільярдера Дональда Трампа.

 

Останній в ході первинних виборів здобув перемогу щонайменше в семи штатах. За попередніми даними, Трамп лідирує на попередніх виборах в штатах Алабама, Джорджія, Вірджинія, Массачусетс, Арканзас, Теннессі й Вермонті, повідомляє в середу, 2 березня, телеканал CNN.

 

Хоча у найбільшому американському штаті Техас виборці-республіканці проголосували за сенатора від штату Теда Круза, він також лідирує в штаті Оклахома. А в Мінесоті перше місце здобув сенатор-республіканець від штату Флорида Марко Рубіо.

 

Виборці-демократи в Алабамі, Арканзасі, Джорджії, Вірджинії, Массачусетсі, Теннессі, Техасі й на Самоа віддали свої голоси на користь Гіларі Клінтон. У Вермонті вона поступилася першим місцем своєму головному конкуренту, сенаторові від цього штату Берні Сандерсу. Повідомляється, що Сандерс також займає перше місце в Оклахомі, Колорадо і Міннесоті. 

 

Що демонструє передвиборча соціологія. Опубліковане у вівторок спільне опитування NBC News / Survey Monkey показало, що серед зареєстрованих виборців-республіканців за Трампа готові голосувати 40 відсотків, за Рубіо – 21 відсоток, а за Круза – 18 відсотків.

 

У таборі демократів безумовним лідерством користується Гілларі Клінтон. За неї готовий віддати свої голоси 51 відсоток виборців-симпатиків партії.  Хоча й Сандерс утримує напоганий результат – 41 відсоток.

02.03.2016