Прокуратура частково втратила повноважність – у судах колапс.

Прокурор Генеральної прокуратури України Олексій Донський заявив, що, не зважаючи на офіційні запевняння, з 1 березня слідство за низкою справ є повністю заблокованим – суди відмовилися приймати клопотання слідчих.

 

Про це Донський сказав у коментарі "Українській правді".

 

"Я сьогодні звернувся до Печерського райсуду з сімома клопотаннями про особливо тяжкий корупційний злочин. Нам відмовили у їх прийнятті взагалі на тій підставі, що з сьогоднішнього дня ми не є уповноваженим суб'єктом слідства", – заявив Донський.

 

За словами Донського, подібні відмови отримані у відповідь на всі без винятку звернення від слідчих прокуратури. "Це стосується і справ про Майдан, і про особливо тяжкі злочини... Це торкнулося навіть тих проваджень, які належать за підслідністю НАБУ", – обурився прокурор.

 

Донський нагадав, що у перехідних положення до закону про НАБУ зазначено: окремі справи (наприклад, щодо екс-генпрокурора Віктора Пшонки чи екс-прем'єра Миколи Азарова), котрі належать до підслідності НАБУ, можуть вести слідчі прокуратури.

 

"Зі створенням ДБР виникла колізія між двома законами, яка не була усунута законодавцем. Закон по НАБУ щодо корупційних проваджень каже, що слідчі прокуратури зберігають свої повноваження. А закон по ДБР каже, що з моменту створення ДБР таких повноважень не існує. Ця колізія судами сприймається так, що повноважень слідчих немає", – пояснив він.

 

"Це реальний повний колапс слідства. І він не може бути усунутий якимись домовленостями, він може бути усунутий лише внесенням змін до законодавства", – зазначив Донський.

 

01.03.2016