Єврокомісар заявив, що транзит газу Україною входить до стратеґії ЄС.

Віце-президент Європейської комісії, комісар з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович заявив, що ЄС не сприймає пріоритетним презентований Росією проект газопроводу "Посейдон", і зазначив, що Україна залишається стратеґічно важливим партнером для транзиту палива до ЄС.

 

Таку заяву Шефчович зробив під час Українського енергетичного форуму в Києві, інформує "Європейська правда".

 

"Досить складно коментувати цю російську ініціативу, адже її було проголошено лише декілька днів тому, а тому ми не маємо ніяких офіційних документів та розрахунків", – зазначив комісар.

 

"Втім, вже зараз можна сказати, що вона дублює потоки для транзиту азійського газу до ЄС, які мають бути запущені до 2020 року. Ці проекти мають для ЄС статус пріоритетних. Що стосується "Посейдона", то ми розглядаємо його як приватну ініціативу РФ", – наголосив Шефчович.

 

Віце-президент Єврокомісії наголосив, що Європейська енергетична стратеґія передбачає збереження за Україною статусу ключового транзитера енергоресурсів до ЄС. "Статус України як важливого енерготранзитера не підлягає сумнівам – це включено до усіх базових енергетичних стратеґій ЄС", – сказав комісар.

 

Шефчович наголосив, що і Україна мусить докладати зусиль для збереження нинішнього становища. "Щоб зберегти свій статус транзитної країни, Україна має завершити всі реформи у енергосекторі. Це принципово", – закликав комісар.

 

01.03.2016