Перевидана книга Mein Kampf Адольфа Гітлера стала бестселером у Німеччині.

Про це повідомило німецьке видання Bild з покликом на інформацію Інституту сучасної історії в Мюнхені.

 

 

 

Книжку перевидали в січні 2016 року вперше з часів Другої світової війни. Наразі політичний маніфест націонал-соціалістів займає другу позицію в рейтингу бестселерів нехудожньої літератури німецького тижневика Der Spiegel, обігнавши навіть книгу Далай Лами. На перше вийшла праця німецького природознавця Петера Вольлєбена «Таємне життя дерев» (Das geheime Leben der Bäume, Peter Wohlleben)

 

Варто відзначити, що книжкові крамниці в Німеччині намагались не афішувати продаж Mein Kampf. Деякі мережі книгарень відмовились від реклами книги взагалі, інші замовили лише по одному примірнику .

 

Натомість кількість продажів книжок зросла у он-лайн магазинах.

 

Анотоване видання у двох томах підготував Інститут сучасної історії в Мюнхені (Münchner Institut für Zeitgeschichte — IfZ). До ориґінального тексту додалося близько трьох з половиною тисяч анотацій у виданні, покликаних «розбити вщент» міфи про книгу Гітлера. Ціна двотомника — 59 євро

 

Команда дослідників чотири роки працювала над центральною книгою головних винуватців Голокосту та Другої світової війни. Тож було створено "ґроссбух" на дві тисячі сторінок, який став першим і, найпевніше, єдиним перевиданням твору Гітлера в повоєнній Німеччині.

 

Видання книги стало можливим завдяки тому, що на початку 2016 року минуло юридично виміряний термін екслюзивних прав на книгу як інтелектуальну власність. Тобто проминуло 70 років від року смерті Гітлера. Всі ці роки права на Mein Kampf належали реґіональній владі Баварії, яка відмовлялася санкціонувати друк книги. Однак з початком року текст книги став публічною власністю.

 

Речниця IfZ Зімоне Паумліх повідомила, що два наклади було розпродано за попередніми замовленнями, які надійшли ще до виходу книги з друкарні. Загалом це було 15 тисяч примірників.

 

«З початку січня ми продали 24 тисячі примірників книги. Тож ми запланували наступні тиражі», – зазначила пані Паумліх.

 

Успіх книжки вона пояснює тією таємничістю, яку було штучно створено навколо політичного маніфесту націонал-соціалістів. «Досі Mein Kampf була надміру табуїзована. Саме це, підозрюю, призвело до того, що нині цей твір викликає таке велике зацікавлення. Очевидно багато хто хоче сам виробити власну думку про цю книгу, тому й купує її», – так пояснила Зімоне Паумліх.

24.02.2016