Клімкін заявив, що Україна опирається спробам РФ насадити "російсько-мафіозний Донбас".

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що офіційний Київ не згоден із засадами реінтеграції з Донбасом, на котрих наполягає Росія.

 

Про це Клімкін сказав у інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

"Логіка Росії – намагатися інтегрувати в Україну створену ними зараз суміш російсько-мафіозного Донбасу, щоб а) політично дестабілізувати Україну і б) перекласти на Київ фінансування цієї території і в) мати можливість постійно розкручувати за його допомогою проблеми для України. От саме цим варіантам ми запобігаємо", – заявив міністр закордонних справ.

 

За словами Клімкіна, Росія намагається перекласти відповідальність за невиконання мінських домовленостей на Україну. "Росія зараз намагається гратися в інтерпретації Мінську – на чиїй стороні м'яч. Водночас всім зрозуміло, що для початку певних політичних процесів потрібен принаймні мінімальний рівень безпеки. А у нас зараз немає не те що мінімально необхідного рівня безпеки – у нас відбувається реальне погіршення, причому свідоме погіршення зі сторони окупованих територій", – зазначив голова зовнішньополітичного відомства.

 

"Також Москва намагається просувати логіку, що це внутрішній конфлікт і що потрібно вступати в безпосередній діалог між сторонами, а Росія ні до чого, і вона "голуб миру". Ми ж усі намагаємося пояснювати, що голосування за конституційні зміни направлені не для РФ, а для жителів Донбасу: ми хочемо показати жителям, які там залишилися, що ми турбуємося про них, що в них буде можливість побудувати своє життя після цих двох жахливих років так, як вони хочуть, але в рамках українського політичного поля. А от в Росії поправки розуміють як початок фрагментації України, побудову квазідержавних утворень в складі України", – підкреслив міністр.

 

Павло Клімкін наполягає, що для ефективного продовження перемовин слід дотриматися безпекових пунктів домовленостей. "Раніше наші колеги вважали, що безпека – це припинення обстрілів. Зараз є чітке розуміння, що це ще й доступ СММ ОБСЄ до всіх куточків Донбасу. Потім – і це критично важливо – доступ СММ до кордону і його реальний моніторинг", – зазначив міністр.

 

За його словами, моніторинг може початися зі створення спеціальних баз СММ вздовж кордону, "можливості, на першому етапі, здійснювати інспекції без попередження", надалі – передати контроль за цими точками спостерігачам ОБСЄ, а відтак – створення ефективної системи контролю вздовж цілого кордону.

 

"Четвертий елемент безпеки – хто буде дивитися за виведенням зброї і якщо якась частина буде поставлена під контроль, то хто буде дивитися за її зберіганням. І нам для цього потрібен міжнародний компонент. Зараз основна ідея щодо міжнародного компоненту – це міжнародна місія ОБСЄ", – заявив міністр.

 

Також, за словами Клімкіна, слід звільнити полонених і політичних заручників. Лише після того, як буде ґарантована безпека, можуть відбутися вибори на Донбасі.

 

"Критичний елемент, коли будуть відбуватися вибори: вся ця структура – "міністерства" чи "парламенти" цих начебто "республік", чи обрані в результаті фейкових виборів голови мають – якимось чином зникнути. А от яким чином – це я теж планую обговорювати", – поінформував Павло Клімкін.

 

22.02.2016