Подешевшання британської валюти у понеділок, 22 лютого, виявилося рекордним за останні сім років. Це сталося після того як мер Лондона Борис Джонсон висловився за вихід Британії з Європейської Унії – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

 

В ході понеділкових торгів курс британської валюти знизився до долара на 2,1% – до значення 1,4102 долара за фунт. Щоправда після цього фунт злегка виріс у ціні.

 

Щодо євро фунт впав не так відчутно – на 1,2%, до 1,2774 євро за фунт. Загалом зафіксовано здешевшання фунта до всіх 16 основних світових валют. Востаннє так стрімко фунт дешевшав в березні 2009 року.

 

Варто зауважити, що побоювання можливого виходу Британії з ЄУ – так званого Brexit – штовхають фунт стерлінгів вниз ще з початку року, і за цей час він вже втратив щодо долара понад чотири відсотки. Експерти припускають, що ця тенденція збережеться до референдуму.

 

«Нинішнє ослаблення означає, що побоювання можливого виходу Британії з ЄУ посилилися, коли стало зрозумілим, що реакція на нову угоду з ЄУ виявилася більш неоднозначною, ніж на те сподівався прем'єр-міністр Кемерон», – пояснив провідний економіст RBC Capital Markets Сем Гілл.

 

Водночас, як зазначають експерти, слабкий фунт допомагає британським експортерам і робить країну більш привабливою для туристів. Але імпорт стає дорожчим, б'ючи таким чином по споживачах і компаніях, які орієнтуються на іноземні товари.

 

Нагадаємо, що в суботу, 20 лютого прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон оголосив, що референдум щодо членства країни в ЄУ відбудеться 23 червня цього року.

22.02.2016