Брюсселю вдалося домовитися з Лондоном про місце Великої Британії в ЄУ.

Глави держав і урядів європейських країн на саміті в Брюсселі змогли узгодити відповідний пакет реформ – повідомило видання Der Spiegel.

 

 

«Угода готова. Драму завершено», – написала по завершенню перемовин  президент Литви Даля Ґрібаускайте в своєму мікроблозі Twitter.

 

Пізніше голова Ради ЄУ Дональд Туск також в Twitter’і повідомив: «Згоди досягнуто. Одностайна підтримка нової угоди для #UKinEU». Останній хештег можна розшифрувати як «Об’єднане Королівство в ЄУ».

 

Угода передбачає, що громадяни інших країн Європейської Унії мають право на соціальну допомогу тільки по закінченні не менше чотирьох років з початку трудової діяльності у Великій Британії. У цей період обмеження права на одержання допомоги поступово знімається, при цьому в перші роки гастарбайтери на Туманному Альбіоні не отримують жодних соціальних виплат. Це правило буде поширюватися на громадян інших країн ЄУ, котрі прибудуть до Об’єднаного Королівства упродовж  семи років, починаючи з 2017 року. Водночас інші країни-члени Унії поки що не зможуть використовувати цей механізм.

 

Окрім того, всі країни ЄУ отримають можливість визначати розмір дитячої допомоги з урахуванням рівня цін в рідній країні гастарбайтера, де проживає його дитина. Найближчі 4 роки це правило буде поширюватися тільки на іммігрантів, які приїхали в цей період часу, а з 2020 року – на всі дитячі допомоги.

 

Угода, підписана на саміті, також містить пункт про те, що Лондон не має жодних зобов'язань щодо «подальшої політичної інтеграції» Європейської Унії. Хоча, як вже встигли прокоментувати експерти-правники, з точки зору юриспруденції, цей пункт домовленості носить суто символічний характер.

 

На саміті також було домовлено про посилення ролі національних парламентів. Так законодавчі органи країн-членів ЄУ зможуть блокувати ініціативи Брюсселя, якщо проти виступлять понад 55 відсотків від загальної кількості національних парламентів. Наприклад, для блокування законопроекту ЄУ необхідно, щоб проти висловилися 16 з 28-и національних парламентів. Після такого блокування має розпочатися  всебічне обговорення питання між європейськими країнами.

20.02.2016