Порошенко обговорив майбутнє коаліції та уряду з Тимошенко і Березюком.

Президент України Петро Порошенко відбув зустрічі з головами парламентських фракцій – Юлією Тимошенко ("Батьківщина") і Олегом Березюком ("Самопоміч"). Глава держави також узяв участь у засіданні фракції БПП.

 

"Мета моєї зустрічі з президентом – це обговорення таких шляхів виходу з цієї патової політичної ситуації, які посилять Україну, збережуть всі надії і шанси на суттєві зміни і перетворення України в європейську державу", – заявила Тимошенко після розмови з Порошенком, за повідомленням прес-служби "Батьківщина".

 

Тимошенко готова підтримати два сценарії виходу з політичної кризи: "Або технічний уряд без кланової олігархічної складової, або, якщо ні, то дострокові парламентські вибори". Лідерка БЮТ вважає, що ще до кінця тижня можна мобілізувати депутатів, аби проголосувати за відставку прем'єра та уряду. Лишень після того, на думку Тимошенко, у ВР можна сформувати коаліцію "без жодного гібридного варіанту", яка сформує технічний перехідний уряд.

 

Олег Березюк після розмови з президентом залишився на думці, що в парламенті відбувся переворот. "Я думаю, що президент хотів почути позицію нашої фракції", – сказав голова парламентської групи "Самопомочі". Щоправда, вважає, що Петро Порошенко так і не почув фракцію. "Ми говорили з президентом, що в країні стався урядовий переворот. Уряд принизив парламент. Ми не можемо просто так залишити це", – цитує Березюка "Українська правда".

 

Петро Порошенко мав зустріч із фракцією БПП. За словами голови фракції Юрія Луценка, президент запевнив, що голосування БПП за відставку Кабміну "було не одноденною акцією чи політичним маневром".

 

Луценко закликав укомплектувати новий, "технократичний" уряд. При цім висловив готовність "жити і з Яценюкм [на чолі "технократичного" уряду]". "Прем'єр формально утримався на своїй посаді, хоча втратив підтримку чотирьох із п’яти фракцій коаліції. Відтак він зараз має прийняти рішення: або він запропонує парламентові новий склад уряду із новим, дуже ефективними планом дій і отримає підтримку в 226 голосів, або він усвідомить, що уряд без підтримки парламенту є неможливим, – і піде у відставку", – прокоментував Луценко.

 

18.02.2016