Посол ЄС розкритикував ухвалений парламентом проект про електронне декларування.

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський розкритикував зміни до законодавства щодо електронного декларування, схвалені Верховною Радою 16 лютого.

 

Про це йдеться у заяві Томбінського, котру поширило представництво ЄС в Україні на своїй офіційній сторінці у Facebook.

 

"Новоухвалений закон про роботу електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (№3755), викликає розчарування; він не відповідає антикорупційним зобов’язанням, що їх взяло на себе керівництво України", – заявив амбасадор.

 

"Треба вдатися до негайних дій, аби створити ефективну систему перевірки декларування статків і забезпечити спроможність виконання своїх обов’язків Національною аґенцією із питання запобігання корупції, спрямованих на перешкоджання та викриття корупції", – наполягає Томбінський.

 

Також посол ЄС розкритикував зміни до закону про прокуратуру, схвалені ВР у першому читанні. "У проекті закону «Про прокуратуру» міститься й досі забагато дискреційної влади генерального прокурора, що дозволяє йому відхиляти кандидатури на посаду Спеціалізованого антикорупційного прокурора, якого призначає незалежна відбіркова комісія. Подальші зміни у закон повинні владнати це питання, аби гарантувати повну незалежність Спеціалізованого антикорупційного прокурора", – наголосив дипломат.

 

Водночас голова представництва ЄС в Україні привітав попереднє схвалення парламентом проектів законів про удосконалення засад діяльності Національної аґенції України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (№4056), та про удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації (№4054). "Обидва закони відповідають стандартам ЄС і я очікую схвалення цих версій в другому читанні", – підкреслив Томбінський.

 

17.02.2016