В обласній бібліотеці пезентували повне зібрання творів Леся Мартовича.

В Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка 15 лютого відбулася презентація Повного зібрання творів Леся Мартовича у 2-х томах, передає Бліц-Інфо.

 

Зібрання творів Леся Мартовича підготовлене за оригіналами рукописів, що збереглися в архівних фондах Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України, відділі рукописів бібліотеки Наукового Товариства ім. Т.Шевченка у Львові, у фондах Центрального державного історичного архіву України у Львові та Літературно-меморіального музею Леся Мартовича.

 

12 лютого минуло 145-років з дня народження українського письменника та громадського діяча і саме цій даті були присвячені урочистості.

 

«Творча спадщина українського сатирика Леся Мартовичадосить багатогранна. Третину його творчого надбання становлять 27 оповідань, що написані від 1889 року, другу третину становить повість «Забобон», написана упродовж 1909-1911 років, і незавершені твори: драма «Політична справа» та повість «Село Підойми», написані в останніх роках життя», - розповіла упорядник видання Ганна Марчук.

 

«Твори Леся Мартовича за часів незалежності України не видава¬лися. А коли брати до уваги ідеологічну заангажованість вступних ста¬тей та коментарів упорядників, величезну кількість не задокумен¬тованих цитат, явну недостеменність і ґрунтовність коментарів, а також ту прикру обставину, що наявні видання творів Леся Мар¬то¬вича здебільшого взагалі перебувають далеко за межами наукової традиції, то повне, автентичне видання спадщини письменника на сьогодні таки на часі. Відсутність його унеможливлює подальший розвиток академічних студій за Мартовичем, адекватне поцінування його творчості і пере¬клад його творів іншими мовами», - зазначила вона.

17.02.2016