ЄУ має намір у майбутньому ретельно перевіряти газові угоди своїх країн-членів з Росією.

Для більшої прозорості європейського газового ринку Єврокомісія пропонує перейти від системи національного підходу до газозабезпечення до системи регіонального підходу. Ця теза пролунала у вівторок, 16 лютого, під час презентації пакету заходів для підвищення енергетичної безпеки в Європі, реалізація якого має стати важливим кроком на шляху до створення Енергетичної унії – повідомило видання Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

 

                                    Марош Шефчович

 

Пакет передбачає, що «країни-члени Європейської Унії співпрацюватимуть зі своїми сусідами для забезпечення газових поставок, вестимуть газову політику, виходячи з принципів солідарності, і страхуватимуть один одного в критичних ситуаціях».

 

Крім цього ЄУ заздалегідь перевірятиме проекти енергетичних угод своїх членів з третіми країнами, зокрема, з Росією, на предмет сумісності з законодавством Унії, в тому числі на відповідність європейським принципам конкуренції. Поточні договори європейських компаній з РФ зазнають додаткової ревізії.

 

Поряд з цим Єврокомісія представила стратегію доступу до зрідженого природного газу (LNG) для всіх членів Енергетичної унії. Серед найважливіших елементів цієї стратегії – створення інфраструктури для забезпечення LNG і визначення проектів, необхідних для зниження енергозалежності окремих держав від єдиного джерела поставок.

 

На презентації піднімалася й проблема проекту газогону Nord Stream-2. Зокрема,  заступник голови Єврокомісії з енергетики Марош Шефчович заявив, що цей проект є більше політичним, ніж економічним . «Ви, напевно, не раз чули, що Nord Stream-2 називають комерційним проектом, проте я хочу підкреслити, що не бачив комерційних проектів, які так часто обговорювалися б на такому високому політичному рівні», – сказав єврокомісар.

 

А європейський комісар з енергетики Міґель Аріас Каньєте підкреслив: «На даний момент частка російського держконцерну «Газпром» на ринку Німеччини не перевищує 40 відсотків, однак це може змінитися після будівництва Nord Stream-2. У такому випадку 80 відсотків газу може поставлятися з одного-єдиного джерела».

16.02.2016