Порошенко закликав Шокіна та Яценюка подати до демісії.

Президент України Петро Порошенко закликав подати до демісії прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та генерального прокурора Віктора Шокіна через втрату ними суспільної довіри.

 

Про це йдеться у зверненні глави держави, опублікованому на президентському сайті.

 

На початку Порошенко наголосив, що Україна перебуває у скрутних умовах, пов'язаних передусім із російською агресією. На цьому тлі розгорнулася ще й політична криза. "Уряд втратив підтримку з боку коаліції... Напруга між урядом та фракціями стала настільки високовольтною, що створює загрозу життєздатності коаліції. Її ж розпад в свою чергу неминуче занурить країну в глибоку і довготривалу політичну кризу", – заявив президент.

 

Глава держави нагадав, що, за даними соцопитувань, понад 70% виборців виступають за відставку Кабінету міністрів, і це "той показник, який ігнорувати категорично неприпустимо".

 

Порошенко зазначив, що не має достатньо повноважень для одноосібного розв'язання кризи. "Але як гарант Конституції, як людина, яка взяла на себе відповідальність за стратегію реформ, я не можу байдуже спостерігати за тим, що відбувається. Поки між двома будівлями на Грушевського неначе гарячу вуглину перекидають відповідальність, не рухається вперед і тупцює на місці ціла країна", – додав президент. За словами Порошенка, вихід із патової ситуації потребує політичної волі з боку президента "і спільної відповідальності глави держави, парламенту та уряду".

 

Після цього президент повідомив, що мав уранці ґрунтовну розмову з генеральним прокурором. "Я звернувся до Віктора Миколайовича з пропозицією, щоб він написав заяву про відставку", – розповів Порошенко. Глава держави констатував, що Шокін, хоч і уможливив проведення реформи у прокуратурі, та не зміг заручитися довірою суспільства. "Саме тому на порядку денному стоїть питання про відставку генпрокурора", – додав президент.

 

"З такими ж мірками слід підходити і до уряду. Кабінет міністрів зробив чимало для порятунку країни, стабілізації економічної ситуації і старту реформ. Але суспільство явно вирішило, що помилок більше, ніж досягнень, і відмовило міністрам в довірі. А хіба не ясно, що проводити успішні реформи може лише Уряд, який користується достатньо високою підтримкою співгромадян? Щоб відновити довіру, терапії вже замало, потрібна хірургія. Момент для часткового оновлення Кабінету міністрів упущено. Про нього надто довго говорили, і в результаті – забалакали. Тепер уже очевидним є запит на повне перезавантаження уряду", – підкреслив президент.

 

Порошенко додав: "Поки що у прем'єр-міністра зберігається можливість обрати, в який спосіб краще дати простір для реалізації цього запиту".

 

На думку президента, "тотальне переформатування" має відбуватися на основі коаліції у складі "Солідарності", "Народного фронту", "Самопомочі" та "Батьківщини". "Особливо апелюю до «Народного фронту» та його лідерів, з якими пліч-о-пліч пройдено важкий шлях; яких вважав, вважаю і далі вважатиму своїми однодумцями і політичними партнерами: ані доля цього уряду в цілому, ані жодні персональні амбіції його членів не повинні вплинути на єдність нашої проєвропейської демократичної команди", – попросив Порошенко.

 

Президент висловив сподівання, що призначення в новий уряд відбуватимуться "за участі та підтримки всіх фракцій коаліції", "на технократичній реформаторській основі", "із фахівців, позбавлених політичних впливів і лобістських інтересів".

 

При цім Петро Порошенко сказав, що він є противником дострокових парламентських виборів як способу виходу з кризи. "Розпуск Верховної Ради – не обов’язок, а лише право президента. І я ним скористаюся лише в крайньому випадку, якого ми просто не маємо права допустити", – зазначив президент. Глава держави додав, що Україна не має резерву часу, "аби за неповні два роки вже вчетверте зануритися у виборчу кампанію, та ще й в умовах зовнішньої агресії".

 

"Внутрішня політична війна всіх проти всіх, – це мрія нашого північно-східного сусіда. Ось чому я взяв слово і висловив своє бачення виходу із кризи – щоб уникнути найгіршого сценарію", – додав президент.

 

16.02.2016