Диво святого Франціска з Аргентини

 

Вперше в історії «рімскій папа» зустрічається з духовним лідером Росії й одним з найбільших достойників світового православ'я. Власне, нічого дивного: цей римський єпископ зробив вже стільки небувалих вчинків, що можна було сподіватися наступного. Папа, який змітає всі звичаї, що роз'єднують людей, який наче універсальною перепусткою послуговується Євангелієм, достукався і до сердець московського патріарха та цілої Росії.

 

Очевидно, реалізацію цієї зустрічі полегшило йому те, що він ані на крихту не є поляком.

 

Не відділяє його від Патріарха Кирила тяжка історія польсько-російських стосунків, російські комплекси та уражені амбіції. І вже менше, напевно, відділяє Франціска від росіянина задавнена неприязнь цього народу до всього, що західне. Чималою мірою було також подолано і щось таке, що грецькою називається схизмою і що означає розкол. Не грішне самовідірвання християнського Сходу від Заходу, а розрив церковної єдності, в якому винуваті обидві сторони. А провина Заходу тут запевне є більшою.

 

Православ'я аж ніяк не одностайне: Константинополь в ономастичній традиції — це Другий Рим, але є також і «Третій», тобто Москва, столиця найбільшої національної Церкви. Суперництво цих двох осередків утруднює Першому Риму екуменічні прагнення. Другий Рим вже сердечно подружився з Першим, достатньо сердечно, щоб збуджувати заздрість Москви. Франціск має великий шанс випрямити дипломатичні дороги.

 

Нелегко йому яко єзуїтові. Цей орден свого часу вдався до релігійного навертання, тобто попросту до окатоличення Росії, а приналежність до нього буває серед православних сливе демонізованою. Патріарх Кирил вміє, однак, побачити у Франціскові сьогоднішнього єзуїта з францисканською душею.

 

Світська політика псувала і псує по-старому. Незалежність України мусить боліти великоросів. Вірю, однак, що Франціск не пожертвує солідарністю з народом, який бореться за свободу, задля справи християнської єдності. Порадить з собі і з цим теж. Історія рушає з місця що є духу.

 


Jan Turnau
Cud świętego Franciszka z Argentyny
Gazeta Wyborcza, 13.02.2016
Переклад О.Д.

 

15.02.2016