Посол України в Чехії клопотав про звільнення скандального торговця зброєю.

Українське посольство в Чехії намагалося визволити з в’язниці ліванця Алі Файяда, звинувачено у нелегальній торгівлі зброєю та співпраці із терористами.

 

Про це повідомляє чеське видання iDNES.cz.

 

Посол України в Чехії Борис Зайчук у 2014 року нібито — на думку видання — намагався звільнити Файада з в’язниці, пропонуючи грошову заставу. Насправді ж цей скандальний висновок видання робить лиш на основі листа, який посол (брат-близнюк, до речі колишнього незмінного голови апарату Верховної Ради) надсилав у міністерство юстиції та прокуратуру Чехії — з проханням вказати розмір внеску для зміни запобіжного заходу злочинцю. Не виключено, що це рутинна практика щодо українських громадян під слідством у чужій країні. Справжній скандал вибухнув кілька днів тому, коли чеський суд прийняв рішення відмовити США в екстрадиції Файада.

 

Алі Файяда заарештували у квітні 2014 року при спробі продати зброю та наркотики представникам колумбійської терористичної організації FARC. Насправді йшлося про спецоперацію: під "легендою" терористів працювали спецаґенти зі Сполучених Штатів. При затриманні Файяд нібито мав українські документи. Увесь цей час США наполягали на екстрадиції Файяда.

 

Чеська преса пише, що ліванець доводився радником Віктору Януковичу. Ця інформація може бути помилковою. Чеський журналіст Ярослав Пешек писав у вересні 2015 року для газети "День", що Файяд був радником скандального міністра оборони та екс-голови "Укрспецекпорту" Дмитра Саламатіна, екс-громадянина Росії. Натомість Саламатін і був радником Януковича.

 

Екстрадиція злочинця до США затримувалася через викрадення у Лівані п'яти громадян Чехії. У захоплення чехів нібито брав участь брат Алі Файяда. Викрадачі висунули вимогу звільнити Файяда в обмін на полонених.

 

От, власне, минулого тижня празький суд і звільнив ділка з-під варти. Посольства США в Чехії різко засудило звільнення Алі Файяда, повідомляє "Радіо Свобода". Є інформація, що його затримано в Лівані, куди від вилетів після звільнення з тюрми.

 

10.02.2016