НАТО може дислокувати в країнах Балтії кілька тисяч вояків.

Принаймні відповідні плани обговорюватимуться на засіданні міністрів оборони країн-членів НАТО в Брюсселі у середу, 10 лютого – повідомляє лондонська газета The Telegraph.

 

 

Окрім балтійських держав обговорюватиметься можливість посилення військової присутності Північноатлантичного Альянсу в таких країнах Східної та Південної Європи, як Польща, Румунія і Болгарія. Мова йде про «запобігання дестабілізуючій "гібридній" атаці або навіть повномасштабній окупації з боку Росії».

 

Згідно з цими планами, в кожну з країн  може бути відряджено по батальйону чисельністю від 500 до тисячі військовослужбовців. При цьому велику частину цих контингентів становитимуть військовики зі Сполучених Штатів, Великої Британії і ФРН.

 

Батальйони НАТО, перебуватимуть в країнах Балтії, Східної та Південної Європи на ротаційній основі. В їхній склад входитимуть високомобільні підрозділи спецназу, підрозділи протиповітряної оборони, оснащені ракетами «земля-повітря», літаками-штурмовиками і гелікоптери.

 

На засіданні в Брюсселі заплановано також переглянути процедуру ухвалення рішень у військовій сфері. «Ключове значення для забезпечення ефективного стримування на землі має військова присутність головних союзників. Говорячи відверто, потрібно зробити так, щоб Росія знала, що якщо вона щось зробить в одній з країн Балтії, Польщі або Болгарії, то дуже швидко зіткнеться з британськими, американськими чи німецькими військами», – цитує видання слова неназваного джерела в НАТО.

 

The Telegraph зазначає, що даний план є компромісом, оскільки деякі політики в Польщі закликали до повернення до часів «Холодної війни», коли на передовій, зокрема у Західній Німеччині, були дислоковані на постійній основі десятки тисяч американських солдатів і важкі озброєння.

10.02.2016