Президент України Петро Порошенко відбув переговори із федеральним канцлером Німеччини Анґелою Меркель.

 

Сторони скоординували позиції щодо ходу виконання мінських домовленостей, інформує прес-служба президента.

 

Глава держави наголосив на необхідності повного припинення вогню, відновлення українського контролю за кордоном, виведення російських військ та звільнення усіх заручників. У переговорах взяв участь спеціальний посланець президента Франції Жак Одібер. Перед початком перемовин Петро Порошенко заявив, що, попри домовленості, "Росія та її представники не дотримуються режиму припинення вогню". "Жахливо, що через півтора роки після підписання мінських угод ми все ще зіштовхуємось із серйозними проблемами у безпеці на Донбасі, які мали бути вирішені у першу чергу", – поскаржився президент.

 

Глава держави констатував, що з середини листопада інтенсивність обстрілів постійно зростає, при цім проросійські бойовики вдаються до використання важкого озброєння. Місію ж ОБСЄ не пускають на контрольовані НЗФ території, зокрема й до кордону. "Росія продовжує постачати війська, важке озброєння та боєприпаси на Донбас через кордон і не бажає мати свідків цієї незаконної діяльності", – заявив Порошенко.

 

"Брак безпеки залишається ключовим каменем спотикання на шляху врегулювання. Припинення вогню не може бути частковим. Воно або існує, або ні. І я з жалем констатую, що його немає", – наголосив президент.

 

Петро Порошенко підкреслив, що саме це є причиною, чому український парламент неприхильно ставиться до нових кроків в імплементації домовленостей. "У таких умовах і обставинах не існує ніякої довіри ані в українській спільноті, ані в українському парламенті, що наші подальші односторонні кроки стануть взаємними", – пояснив президент, додавши, що він є прихильником мінських угод.

 

"Ми готові повністю виконати ці угоди і вимагаємо того ж самого від російської сторони. Тим не менш, очевидно, що необхідні рішучі та послідовні кроки для забезпечення повної імплементації мінських угод. Більше того, неможливо забезпечити імплементацію цих домовленостей лише односторонніми діями України", – заявив Порошенко.

 

01.02.2016