Перший потяг із "Шовкового шляху" в обхід Росії добрався до Китаю.

Експериментальний вантажний потяг, котрий прямував із України до Азії так званим маршрутом нового "Великого шовкового шляху", вночі на 31 січня доїхав до своєї кінцевої точки – станції Достик на кордоні Казахстану і Китаю.

 

Про це повідомив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський на своїй сторінці у Facebook.

 

"На шляху було декілька затримок: перша – через шторм у Чорному морі, друга – на території Казахстану, через неузгодженість дій при оплаті казахській стороні. Нічого страшного не сталося, бо суть тестового рейсу саме в тому, щоб виявити і відпрацювати можливі "вузькі місця". Що більше можливих проблем ми навчимося вирішувати зараз, то кращою буде логістика під час регулярних рейсів", – зазначив Пивоварський.

 

Міністр запевнив, що "альтернативний "Шовковий шлях" працює і працюватиме ще краще".

 

При цім Пивоварський покепкував із російських ЗМІ, котрі написали про зрив пілотного рейсу й провал транзитної ініціативи. "Загубився поїзд. Особливі прикмети – морська сіль на колісних парах і "родимка" на 5 контейнері. Тих, хто знайде, просимо повернути за винагороду. Дуже сумує країна", – пожартував міністр.

 

Потяг вирушив до Азії 15 січня з порту в Іллічівську. Україна ініціювала альтернативний шлях транспортування своєї продукції на азійські ринки в обхід Росії після того, як РФ наклала заборону на ввезення української продукції на свою територію.

 

01.02.2016