НАТО має намір створити підрозділ для протидії російській пропаганді.

Про це повідомила аґенція Reuters, якій вдалося ознайомитися з відповідним 23-сторінковим звітом з дебатів Ради Північноатлантичного Альянсу.

 

 

Північноатлантичний альянс, як зазначається в документі, буде боротися з «інформаційною зброєю» Кремля, яка використовувалося для підтримки таких дій, як анексія Криму в 2014 році. Окрім того, НАТО планує розсекречувати для цілей інформаційної безпеки більше конфіденційної інформації.

 

Новий підрозділ, як наголошується в документі, «буде застосовувати військову тактику розуміння супротивника для впливу на зарубіжну аудиторію». Як подає Reuters, і НАТО, і Європейська Унія стурбовані тим, що Росія використовує телебачення та інтернет для навмисної дезінформації.

 

«Раді НАТО ще належить обговорити цей проект діяльності відділу і, в кінцевому рахунку, затвердити його», – повідомила Єва Свободова, офіцер зв'язків з громадськістю та стратегічних комунікацій військового комітету НАТО. Водночас вона зазначила, що деякі країни-члени, зокрема  Велика Британії та Сполучені Штати,  висловилися проти будь-якої стратегії, побудованої на пропаганді.

 

Речниця Північноатлантичного Альянсу Оана Лунґеску у зв'язку з цим нагадала, що один з головних принципів НАТО полягає саме в тому, що не можна протистояти пропаганді ще більшою її кількістю. «Довіра до НАТО – альянсу 28 демократичних держав – опирається на відкритості і правдивості», – зазначила вона.

28.01.2016