Гризлов заявив, що РФ вимагає чіткіших формулювань в українській Конституції для Донбасу.

Представник Росії у тристоронній контактній групі Борис Гризлов заявив, що Україна мусить закріпити постійний "особливий статус" Донбасу, чіткіше викласти формулювання у Конституції, а також узгоджувати відповідні поправки з самою групою.

 

Про це Гризлов заявив перед початком переговорів у Мінську, повідомляє ria.ru.

 

"Треба знайти юридичну формулу, котра б гарантувала, що пункт 18 перехідних положень Конституції [про те, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом"] відсилає саме до чинної редакції статей 2-9 закону про "особливий статус" і до заново узгоджених у контактній групі редакцій статей 1 і 10", – заявив Гризлов. Той закон, нагадаємо, наразі призупинено до моменту відведення російських військ і відновлення контролю над кордоном.

 

"Треба жорстко прив'язати з одночасним прийняттям поправок до статей 1 і 10 закону про особливий статус для надання "особливому статусу" постійної основи за "формулою Штайнмаєра", – зазначив російський представник.

 

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував, аби закон про особливості місцевого самоврядування на Донбасі вступав у силу у день проведення місцевих виборів, а ставав постійним після публікації звіту БДІПЛ ОБСЄ про те, що вибори відбулися згідно з належними стандартами.

 

При цім Гризлов заявив, що "редакція цих поправок у закон про "особливий статус" мусить бути узгоджена у контактній групі". 

 

27.01.2016